Novosti
PREMIJER O PUPOVCU

"Na svoj način rekao je da RH nema veze s NDH"
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac "na svoj način i u svom stilu" rekao kako današnja Hrvatska nema veze s NDH.


"Gospodin Pupovac jučer je u svom nastupu, koji je u njegovu stilu i na njegov način, rekao stvari koje su bile drukčije artikulirane nego prije dva tjedna. On je rekao na svoj način da današnja Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti. On je vrlo jasno rekao da ova Vlada niti ova većina nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti", rekao je Plenković u polusatnom uvodnom govoru na sjednici Vlade. Iz njegova kuta, dodao je, ima onih koji to kreiraju. "Netko je otišao u Ceranje Donje i napisao ‘ubi Srbina‘ na onaj znak ili pak zalijepio na nekakav zid pamflet koji kaže da je razlog što se to piše taj da mi vodimo neku drukčiju politiku, da to nije izvorna politika HDZ-a. A upravo je obrnuto. Politika koju vodimo je politika Franje Tuđmana, politika uključivosti i pomirbe", kazao je premijer. Naglasio je da može respektirati one što drukčije misle, ali će se politički boriti protiv toga. "Vrlo je jasno tko koju ulogu igra u ovoj šahovskoj partiji, dobro otvorite oči", poručio je Plenković.
Ustvrdio je kako su policija i pravosuđe bili brzi i učinkoviti u rješavanju svih incidenata koji su se dogodili posljednjih mjeseci nad srpskom nacionalnom manjinom te da je hrvatska policija otkrila sve do jednog počinitelja incidenata, i to vrlo brzo i u ne baš jednostavnim okolnostima. "To pokazuje da funkcioniramo kao država, da politički mi kao Vlada i ova parlamentarna većina radimo za uključivo društvo", naglasio je premijer. Ne rade, kaže, isto kao oni politički akteri i stranke koji rade za polarizirano, podijeljeno i isključivo društvo. "To nije moj ‘cup of tea‘, kako bi Englezi rekli. To ne treba nikome, a naročito ne zemlji koja je sve svoje strateške ciljeve riješila, i to u teškim okolnostima", poručio je Plenković. H