Novosti
POOŠTRAVANJE KAZNI ZA SILOVATELJE

Snažnija reforma i promjena atmosfere u društvu
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Centar za žene žrtve rata - ROSA i Autonomna ženska kuća Zagreb u četvrtak su pozdravili izmjene Kaznenog zakona kojima je najavljeno ukidanje djela "spolni odnos bez pristanka" i povećanje kazne za silovatelje, te su poručili da je za stvarne dobre promjene nužna snažnija reforma i promjena atmosfere u društvu.


Udruge u priopćenju ističu kako su izmjene zakona rezultat dugogodišnje borbe feministica u Hrvatskoj da se silovanje odgovarajuće sankcionira zakonom kroz definiciju, visinu kazne i provođenje zakonskih odredbi. Autonomna ženska kuća Zagreb, navode, već dugo neposredno pomaže ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci te se zalaže za snažnu kaznenopravnu reformu koja podrazumijeva prestanak prekršajnog procesuiranja partnerskog i drugog nasilja u obitelji te kazneno procesuiranje nasilja s ciljem jasnog i snažnog odgovora države koji pokazuje nultu stopu tolerancije na rodno uvjetovano nasilje.
Tijekom 2014. AŽKZ svojim zalaganjem i aktivnostima doveo je do ponovnog vraćanja kaznenog djela nasilničkog ponašanja u obitelji u Kazneni zakon te se nastavio zalagati za strože kažnjavanje počinitelja i prestanak banaliziranja rodno uvjetovanog nasilja kroz niske prekršajne kazne koje se mahom izriču počiniteljima nasilja. H


Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana