Svijet
SRPSKI PREDSJEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ S PAPOM FRANJOM

Vatikan bitan za odnose Srba i Hrvata
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u četvrtak poslije razgovora s papom Franjom u Vatikanu da je "veoma bitna" uloga Svete Stolice u razgovorima o budućnosti odnosa Srba i Hrvata te istaknuo kako bi kao šef države volio da Papa posjeti Srbiju, ali da je to pitanje o kojemu odlučuje Srpska pravoslavna Crkva. "Jasno je svima da nas povijest i prošlost dijele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se događalo... Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti", rekao je Vučić sugerirajući da "moramo više poštovati jedni druge."
Vučić je novinarima poslije razgovora s Papom rekao da je jedna od tema bila i nužnost popravljanja odnosa između Srba i Hrvata i istaknuo kao “veoma bitnu” ulogu Vatikana u budućim srpsko-hrvatskim odnosima. “Veoma je bitna uloga Svete Stolice u razgovorima Srba i Hrvata”, ocijenio je Vučić ne navodeći detalje iz razgovora s Papom. H
Mirno rješenje s Kosovom
Vučić je, kako navodi, s Papom razgovarao i “o položaju katoličke zajednice u Srbiji”, s obzirom na to da u Srbiji živi oko 5,1 posto katolika, posebno istaknuvši položaj Beogradske nadbiskupije te poštovanje koje uživa nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar. Srbijanski predsjednik naglasio je kako Vatikan želi mirno rješenje između Kosova i Srbije. Sveta Stolica nije priznala neovisnost Kosova.
Najčitanije iz rubrike