Svijet
NA ULICAMA BARCELONE NAJMANJE OKUPLJENIH OD 2012.

Pada li broj zagovornika neovisnosti Katalonije?
Objavljeno 13. rujna, 2019.

Na ulicama Barcelone okupilo se u srijedu 600.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, obilježavajući nacionalni dan Diadu, priopćila je gradska policija, a godinu prije ondje ih je bilo milijun. Ovogodišnji se pad objašnjava zamorom te podjelama unutar pokreta za nezavisnost. Ove je godine zabilježeno najmanje sudionika od 2012., kada su nevladine organizacije Asemblea Nacional Catalana (ANC) i Ómnium Cultural počele organizirati masovna okupljanja na taj dan.

Okupljanja su ove godine održana pod parolom "Cilj nezavisnost" i u iščekivanju presude za 12 katalonskih lidera optuženih za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma 2017. godine, što ga je španjolski Ustavni sud bio zabranio. Nakon referenduma je bila izglasana i proglašena republika Katalonija, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

Oko tisuću osoba je u srijedu prosvjedovalo ispred regionalnog parlamenta u Barceloni tražeći od vladajućih stranaka za nezavisnost, Katalonske republikanske ljevice (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), da konačno proglase i uspostave republiku, "što košta da košta". Taj je prosvjed organiziran spontano preko društvenih mreže i nije bio povezan s organizacijom proslave nacionalog dana.

Na prilazima ispred parlamenta, koji su čuvali policajci uz postavljene barijere, došlo je do napetosti. Prosvjednici su bacili više limenki i kamenje na policiju, a također i dimne bombe. Pritom su vikali vladajućim strankama: "Došli smo vas izbaciti", "Izdajice", "Prevarili ste birače". Policijski helikopter je nadlijetao poprište, a policija upozorila prosvjednike na moguću akciju. Oko 21 sat policija je rastjerala okupljene.

"Već desetu godinu dolazim na Diadu. Održavamo puls. Nemamo istu energiju kao prije, no sada smo tu zbog političkih zatvorenika", rekao je muškarac po imenu Pau za novine El País. "U listopadu 2017. narod je podržavao političku agendu, sada nisam siguran da je tako. Političari idu jednim putem a narod drugim", dodao je.

Prvi put na čelu manifestacije nisu bili političari, nego aktivisti koji zagovaraju odcjepljenje od Španjolske. "Narod ne namjerava zakazati", pisalo je na jednom transparentu među brojnim zastavama koje simboliziraju nezavisnost. Okupljeni su nosili veliki transparent s likom Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika vlade, kojem prijeti zatvorska kazna od 25 godina jer je optužen za pobunu. On se nalazi u pritvoru čekajući sudsku presudu, koja bi mogla biti objavljena ovoga ili idućeg mjeseca. "Sloboda", pisalo je na pozornici u središtu grada. Još je osmero optuženih u pritvoru.

Stranke za nezavisnost nisu se suglasile oko mogućeg političkog odgovora na potencijalno osuđujuću presudu. Među njima je proteklih mjeseci došlo do razilaženja. Okupljanjem u srijedu nastojale su vratiti ujedinjenost. "Naš cilj je nezavisnost i provođenje prava o samoodređenju", izjavio je predsjednik katalonske vlade Quim Torra tijekom dana. Katalonske stranke koje zagovaraju cjelovitost Španjolske nisu sudjelovale u obilježavanju Dana Katalonije optuživši regionalnu vladu da je "ukrala zabavu" u svoje političke svrhe te da bi to trebao biti dan svih Katalonaca, od kojih mnogi ne podržavaju nezavisnost.

"Nadam se da će doći dan kada će Diada biti proslava svih Katalonaca", rekao je u Madridu španjolski premijer Pedro Sánchez. On je još prije odbio zahtjev Torre za dogovornim i priznatim referendum pozvavši se na španjolski ustav. Španjolska vlada napominje kako ondje ne postoje "politički zatvorenici", nego "zatvoreni političari" te da treba poštovati odluku suda kakva god ona bude.

Hina
“Narod ne namjerava zakazati”, pisalo je na transparentu među zastavama koje simboliziraju nezavisnost
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike