Regija
SURADNJA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA

Kazivanja o danima bez najmilijih
Objavljeno 12. rujna, 2019.
SLATINA

Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Slavonski Brod bili su u cjelodnevnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji. Brođani su u Virovitici posjetili istoimenu udrugu, bili su u samostanu i župnoj crkvi sv. Roka, na spomenik poginulim braniteljima položili su cvijeće i zapalili svijeću, a posjetili su i mjesto čudesnog ukazanja Gospe Gradinske. Nakon ručka u Suhopolju došli su u Slatinu, gdje su ih kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu grada dočekali članovi Udruge roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata Slatina – Orahovica na čelu s predsjednicom Marijom Maračić.

Članovi udruga roditelja poginulih branitelja međusobno se posjećuju da bi se utješili i ispričali svoju tugu, jer oni se međusobno najbolje razumiju. Kako je došlo do susreta s udrugom is Slavonskog Broda ispričala nam je predsjednica slatinske udruge.

"Svakog svibnja mi hodočastimo Majci Božjoj, kojoj smo posvetili našu udrugu, i tim hodočašćima prošli smo sva marijanska svetišta i brojna mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a bili smo i u Međugorju i Lurdu", ispričala nam je Marija Maračić. "Jedno od njih bilo je i hodočašće Gospi Brze Pomoći u Slavonski Brod. Tamo smo imali misu za našu djecu, a lijepo nas je primila brodska udruga roditelja. Sada su oni došli obići naš kraj."

U Spomen-sobi Domovinskog rata pri Zavičajnom muzeju Slatina, svojevrsnoj učionici povijesti, domaćini su Brođanima prikazali dirljiv dokumentarni film "Djeco naša" o stradanju hrvatskih branitelja na slatinskom području. Susret članova dviju srodnih udruga bio je ispunjen kazivanjima o strahotama koje su proživjeli oni i njihova djeca, o žrtvi njihovih sinova i danima koje neutješno provode bez svojih najmilijih.

Poslije boravka u Slatini roditelji iz Brodsko-posavske županije otputovali su u Voćin, gdje su nazočili misi za poginule hrvatske branitelje koju je služio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz. P. Žarković
Svakog petka molitve, sjećanja i dogovori
Slatinsku udrugu roditelja poginulih branitelja čine roditelji koji su u Domovinskom ratu ostali bez svojih sinova i kćeri s područja Slatine i Orahovice. U početku, kad je udruga osnovana, bilo ih je oko 120, a danas ih ima manje od 40. Desetak članova bolesno je ili teško pokretno, a preostali se od prvoga dana svakog petka sastaju u prostorijama udruge i to je njihovo mjesto molitve, sjećanja i dogovora o aktivnostima na realizaciji plana i programa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura