Ekonomija
DRŽAVA UVODI REDA

Poljoprivrednici pozvani da plate porezne dugove
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Poziv Porezne uprave stigao svima čiji primitci godišnje prelaze 80.500 kn

Državu voliš koliko poreza platiš. Pred ovaj iskaz domoljublja s gledišta poreznika stavljeni su ovih dana poljoprivrednici čiji godišnji primitak prelazi 80.500 kuna, pa ih Porezna uprava kao obveznike poreza na dohodak poziva da podnesu porezne prijave.Država želi uvesti više reda među poljoprivrednike kao porezne obveznike jer je samo njih 12.000 u sustavu PDV-a, što je samo 10 % primatelja poticaja.
S godišnjim primitcima od 11.000.000 kuna u sustavu PDV-a je farmer Branko Kolak; primitci njegovog d.o.o.-a mnogo su veći od 80.500 kuna, no pozdravlja, kaže, akciju Porezne.
- Prema svim dionicima u poljoprivredi, bili oni OPG-ovi, d.o.o, trgovačka društva..., treba primijeniti jednaku poreznu represiju. Jer, tko god koristi državne subvencije i poticaje, dužan je imati obveze prema društvu kada je izmirenje obveza, doprinosa i poreza u pitanju, a u razmjeru sa svojim primitcima - kaže Kolak.
Obveza na ime poreza na dohodak u pozivu Porezne zadire čak i u 2013., a dio poljoprivrednika njezin poziv da sami podnesu poreznu prijavu doživio je baukom. Zdravko Grubeša, đakovački ekonomist čija računovodstvena kuća vodi knjige i za 170 OPG-ova među kojima je dosta i većih obveznika tog poreza na čije ime godišnje plaćaju i do 100.000 kn, kaže da je prema Općem poreznom zakonu zastara za poreze i doprinose šest godina, a one uskoro istječu. Na tom je tragu i odgovor Porezne uprave. - Obveznicima koji su u toku godine po osnovi djelatnosti poljoprivrede i šumarstva ostvarili godišnje primitke veće od 80.500 kn, te nisu u roku predali prijavu poreza na dohodak, Porezna ima pravo procjenom utvrđivati porez koji zastarijeva u roku od šest godina. Budući da je obveznik koji je u 2013. ostvario godišnji primitak veći od 80.500 kuna bio dužan predati poreznu prijavu do kraja veljače 2014., zastara prava na utvrđivanje porezne obveze počinje teći od početka 2015. i stoga Uprava ima pravo procjenom utvrditi porez do isteka 2020. Obveznici koji nisu podnijeli prijave za prethodne godine, uključujući i 2013., obvezni su ih podnijeti jer zastarni rok za utvrđivanje obveze nije protekao. Obveznicima koji ne podnesu prijave Porezna će dohodak utvrditi procjenom po službenoj dužnosti - kažu u Poreznoj.
Grubeša Zakon o porezu na dohodak drži dobrim zakonskim okvirom, to više što je, dodaje, poljoprivrednicima omogućio četiri načina kako da ga plate.
- Najjednostavnije, mogu plaćati paušalno i pritom ne voditi knjige i niste u sustavu PDV-a; samo plaćate porez na dohodak i eventualno doprinose, ovisno o tome jeste li zaposleni ili ne itd. Kontrolni mehanizam kojim je lako izračunati koliko je poljoprivredniku primitaka prošlo ‘kroz ruke‘ su potpore - kaže član IO HPK Matija Brlošić. U Ministarstvu poljoprivrede navode da je porezni tretman poljoprivrednika s osnova poreza na dohodak na snazi od 2012.
- Člankom 48. Zakona o porezu na dohodak propisano je da obvezno godišnju poreznu prijavu podnosi porezni obveznik koji ostvaruje dohodak od samostalne djelatnosti iz čl. 29. tog zakona, a po osnovi kojih dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema čl. 30-35. Zakona, odnosno na temelju poslovnih knjiga. Također, godišnju prijavu podnosi i onaj obveznik od kojega Porezna zatraži da naknadno plati porez na dohodak. Obveznicima poreza na dohodak koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu, a nju ne podnesu ili ako su podaci iz godišnje porezne prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom, kažu u Poreznoj upravi. I Brlošića bode u oči premali broj poljoprivrednika u sustavu PDV-a.
– Nema nas ni 20.000, a 110.000 prima poticaje. Čak 65.000 prima ispod 12.000 kuna potpora, pa proizlazi da se kroz poljoprivredu debelo provlači socijala, a njezino ministarstvo tri je puta jače od našega. Ispada da su većina hobisti, a tek manjina aktivni poljoprivednici - što plaćaju sve obveze, mirovinsko, zdravstveno, pa tako i poreze - kaže Brlošić, dodajući da ni jedna politika neće povući rez između pravih, aktivnih poljopivrednika i hobista, a čiji se sraz zrcali i u poreznim obvezama. Obveznici poreza na dohodak godišnju poreznu prijavu dužni su podnijeti nakon isteka poreznog razdoblja – kalendarske godine. Podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu. Suzana Župan

Za nepodnošenje prijave - novčana kazna
Prema Zakonu o porezu na dohodak samostalnom djelatnosti smatra se djelatnost poljoprivrede i šumarstva, pa su fizičke osobe po osnovi tih djelatnosti obveznici poreza na dohodak ako u poreznom razdoblju ostvare ukupni godišnji primitak veći od 80.500 kuna ili ako su po toj osnovi obveznici PDV-a prema posebnom zakonu. U Poreznoj upravi pozivaju se na Opći porezni zakon - Obveze poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pravo i obveza poreznog tijela na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe zastarijeva za šest godina, računajući od dana kada je zastara počela teći. Novčanom kaznom kažnjava se za teži porezni prekršaj fizička osoba koja ne podnese poreznu prijavu poreznom tijelu u propisanom roku, kažu u Poreznoj upravi.
Tko nije podnio prijave za prošle godine, i 2013., obvezan ih je podnijeti jer zastarni rok nije prošao
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora