Mozaik
MALO POZNATA, ALI ZANIMLJIVA DESTINACIJA

Motoputovanje u Albaniju, malu državu na dva mora
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Albanski turizam je u velikoj ekspanziji i privući će brojne turiste iz Europe

Kao svako ljeto u vrijeme godišnjih odmora, organizirao sam si mototuru. Ove godine izbor je pao na albanske obale. Možda je nekome odlazak na ljetovanje ili mototuru u Albaniji nezanimljiv, ali meni koji sam već nekoliko puta boravio u toj balkanskoj zemlji činilo se zanimljivim.

Pripreme su podrazumijevala pronalaženje idealne rute koja neće biti ista u odlasku i povratku. Kao po navici, polazak toga jutra iz Baroka uz kavu "ispratušu". Odlučio sam se za obilazak preko Like. Neizostavni odmor i noćenje u Kući "Sara" u Latinu kod Plaškog. Prekrasna priroda, mir i objekt koji pruža sve za idealan odmor. Nakon noćenja spuštam se prema obali i pokušavam se probiti između mnoštva vozila od Vodica prema Šibeniku. Kako mi je plan doći do Crne Gore i mjesta Risan do navečer, odustajem od vožnje uz obalu te se ipak odlučujem za autocestu do Ploča. U Risan stižem u večernjim satima gdje me čekaju Borko i Dragan, Osječani koji već godinama žive i rade u tom malom prelijepom bokokotorskom gradiću. Odlučujem se malo duže odmarati te ostajem dva dana. Poslije obilaska Kotora i kupanja, sljedeći dan krećem za prvi grad moga albanskog ljetovanja, Drač ili Duress. Velika gužva na granici, ali prednost vožnje motorom je da si možete priuštiti obilazak automobila i dolazak pred granicu. Prilikom ulaska motorom imate mogućnost proći uski prolaz za pješake, ali i motore, te tako brže prolazite carinsku kontrolu.

Jadranska obala
Vreli je ljetni dan i gužve su na cesti koja u nekim dijelovima postaje i neka vrsta autoceste. Opet se dokazuju prednosti motora te se vrlo lako kroz središnji "humanitarni koridor" provlačim između auta. Policajci, kojih ima podosta po putu, ne obraćaju pažnju na moje manevre. Doduše, cijelim sam putem primijetio da su naklonjeni motociklistima. Velika većina domaćih motociklista i skuteraša uopće ne nosi kacige. Nakon nekoliko vrelih sati rano poslijepodne stižem u Drač. Preko jedne tražilice za smještaj pronalazim apartman. Što se tiče cijena, a imajući u vidu termin u špici sezone, pronašao sam vrlo povoljan apartman za 16 eura po noćenju. Vrlo gostoljubivi domaćini, baka koja govori samo albanski i njezina unuka koja odlično barata engleskim, pokazali su mi sobu. Nakon kratke okrjepe izlazim u grad. Dosta mi je vožnje motorom pa se šećem promenadom uz more. Iako je bio već rani večernji sat, još uvijek je bilo podosta kupača. Obale Jadranskog mora u ovome gradu pružaju nepreglednu pješčanu plažu koja podsjeća na Grčku ili Španjolsku. Onaj tko voli tu vrstu obale, bit će prezadovoljan jer je idealna za obitelji s malom djecom. Morate dobrano prehodati pješčanu plažu da bi vam more došlo do struka.

Sad malo nešto o samom Draču, povijesti i nekim činjenicama koje su možda malo poznate. Drač je drugi po veličini grad u Albaniji i nalazi se samo 30-ak km od Tirane, pa je to i tiransko kupalište preko ljetne sezone. Koliko je bio značajan u vrijeme Rima govori i velika arena iz 2. stoljeća koja se nalazi u samom centru grada. Sam grad je u to vrijeme bio središte provincije Epirus Nova. Nakon Mlečana, Bizanta, Turaka, grad je pripao Albancima 1912. godine i postaje njihov glavni grad sve do 1920. Danas Drač s okolicom ima više od 230.000 stanovnika i spoj je modernih prometnica i turističke infrastrukture te stare jezgre kojom dominira središnji trg. Mnogi će se iznenaditi kada posjete ovaj albanski biser jer predrasude još postoje. Na moje zadovoljstvo, svakim danom sve više turista s ovih prostora posjećuje Drač i moja je preporuka da svakako dođete i uživate u specijalitetima, gostoljubivosti i Jadranskom moru s ove strane.

Nakon dvodnevnog boravka u Draču svoj put nastavljam prema nekih 250 km udaljenom Sarandeu. Poznato ljetovalište na jugu i u blizini Grčke. Opet je ljetni topao dan i opet cesta u nekim dijelovima podsjeća na autocestu. Zanimljivo da je čak i navigacija u obliku ženskog glasa stotinjak kilometara prije Sarandea odlučila da je za 500 m konačno odredište. Ali rekoh: Mala, znam da ti je vruće, ali izdrži još 100 km. Ulaskom u Albaniju sve manje je hrvatskih pločica i kako je ovo jug, ne očekujem više baš ni jednu. Ali vozeći posljednjih 20 km do ulaska u grad pokraj mene prolazi auto osječkih pločica. Eto, ima nas Osječana svuda po svijetu. Dolazim u jedan mali hotel, recimo u ulicu drugi red do mora. Cijene su ovdje u usporedbi s Dračem ipak malo više. Tako sam jednokrevetnu sobu s doručkom pronašao za 31 euro. Ugodan hotel koji zadovoljava ne previše zahtjevne goste.

Cijene su povoljne
Dvodnevni boravak u ovom ljetovalištu koristim za upoznavanje sa Sarandeom. Inače, Sarande je južno od Drača i ima 40.000 stanovnika, a velika je populacija grčke manjine, što ne čudi jer je granica s Grčkom u blizini. To ljetovalište na obali Jonskog mora nalazi se samo dvije nautičke milje od grčkog otoka Krfa kojim je povezan dnevnom trajektnom linijom. Ime grada potječe od Sarandi - starokršćanskog manastira posvećenog 40-orici svetih mučenika, a sagrađen je na ruševinama antičkog grada Onhesmosa. Zanimljivost je da sam grad ima više od 300 sunčanih dana godišnje te ga to svrstava u destinacije koje ne zahtijevaju posjet isključivo u ljetnim mjesecima. More je tirkizno plavo i plaža na kojoj sam se kupao je sa sitnim šljunkom. Ovdje ipak ima podosta stranih turista, Grka, Talijana, Nijemaca, Poljaka, pa su i cijene prilagođene tim klijentima. Uglavnom, nešto je skuplje u odnosu prema Draču. Moram priznati da nisam znao da je Sarande na Jonskom moru, pa me je ugodno iznenadila činjenica da je Albanija tako mala država na dva mora. Nakon provedena dva dana, slijedi mi povratak, ovaj put preko Podgorice i Bosnom do Osijeka.

Putovanje se isplatilo i pokazalo je da destinacija ne mora uvijek biti svjetski poznata da biste vidjeli nešto novo i skinuli neke predrasude. Albanski turizam je u velikoj ekspanziji i vjerojatno će godine koje slijede još više dovesti brojne turiste iz Europe. Cijene su za naše prilike povoljne, gorivo je jeftinije nego kod nas, usluga je odlična i osoblje vrlo dobro govori engleski jezik, Wi-Fi je dostupan u svakom od ta dva grada, a dodatni sadržaji i kulturno-povijesni spomenici prihvatljivim cijenama dostupni su turistima.

Siniša Maurus
Svakim danom sve više turista s ovih prostora posjećuje Drač i moja je preporuka da svakako dođete i uživate
300

sunčanih dana godišnje ima grad Saranda na Ionskoj obali
Najčitanije iz rubrike