TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC: NOVI SERIJAL "VRUĆA ZONA"

Istinita priča o smrtonosnom virusu ebole
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Serija, čije prikazivanje počinje 15. rujna u 21.55, dramatičan je prikaz priče o ljudima koji su, pod cijenu vlastitih života, učinili sve kako bi zaustavili neizrecivu katastrofu

Smrtonosni virus ebole pojavio se 1989. na američkom tlu, u blizini glavnog grada Washingtona. Za otkriće i obuzdavanje virusa, zbog kojeg je smrtnost i do 90 posto, zaslužni su hrabri znanstvenici i vojnici koje vodi potpukovnica Nancy Jaax. Serija National Geographica u šest nastavaka “Vruća zona” inspirirana je istinitim događajima opisanima u istoimenoj knjizi Richarda Prestona. Od otkrivanja zastrašujućeg novog virusa uz obalu rijeke Ebole u Africi do sprječavanja epidemije u SAD-u, “Vruća zona”, koja se počinje prikazivati 15. rujna u 21.55 na National Geographicuu, dramatičan je prikaz priče o ljudima koji su, pod cijenu vlastitih života, učinili sve kako bi zaustavili neizrecivu katastrofu.

Serija “Vruća zona” počinje osvrtom na 1980. godinu, kada liječnici u Keniji otkrivaju dotad nepoznate simptome visoko zarazne bolesti. Devet godina poslije u znanstveno-istraživačkom centru u Virginiji, nedaleko od Washingtona, oboljela je kolonija primata. Uzorci tkiva poslani su na analizu Nancy Jaax (Juliannna Margulies), potpukovnici u Institutu za medicinska istraživanja američke vojske. Jaaxin instinkt i iskustvo govore joj da gleda u nešto mnogo veće nego što je obična infekcija primata. Unatoč skepticizmu njezinih kolega, dr. Petera Jahrlinga (Topher Grace) i pukovnika Vernona Tuckera (Robert Wisdom), i uz podršku supruga, potpukovnika Jerryja Jaaxa (Noah Emmerich), veterinara američke vojske i njezina mentora, dr. Wadea Cartera (Liam Cunningham), Jaax otkriva da su primati zaraženi opasnim filovirusom naziva ebola zaïr te da zaraza prijeti i ljudskoj vrsti. Nancyna upornost i znanstvena istraživanja prisiljavaju vojsku da preuzme inicijativu kako bi spriječila epidemiju. Serija se vraća u sedamdesete u prikazu kako su dr. Carter i Travis Rhodes (James D’Arcy) prvobitno pratili, istraživali i pokušali zaustaviti epidemiju ebole u Africi. Može li njihovo iskustvo pomoći hrabroj Nancy Jaax u zaustavljanju te bolesti, gledatelji će moći vidjeti u seriji “Vruća zona” na National Geographicu, koja priča i danas aktualnu priču.

Znanstvena i humana serija “Vruća zona” nastala je u produkciji Fox 21 Television Studios i Scott Free Productions, producentske kuće redatelja Ridleya Scotta. U seriji glumi i fantastična glumačka postava, koju predvodi dobitnica nagrada Zlatni globus Emmy Julianna Margulies, u ulozi potpukovnice Nancy Jaax. Ostatak glumačke ekipe čine: Noah Emmerich (“Amerikanci”) u ulozi Jaaxina supruga, potpukovnika Jerryja Jaaxa, koji ne oklijeva riskirati život kako bi zaustavio širenje virusa ebole; Topher Grace (“Crni član KKK-a”, “Crno zrcalo”, “Lude sedamdesete”) u ulozi dr. Petera Jahrlinga, virologa Instituta za medicinska istraživanja američke vojske, koji se sukobljava s Nancy Jaax oko plana zaustavljanja širenja virusa; Liam Cunningham (“Igra prijestolja”) u ulozi dr. Wadea Cartera, Nancyna saveznika u utrci sprječavanja širenja virusa; James D’Arcy (“Domovina”) u ulozi Travisa Rhodesa, službenika Centra za suzbijanje bolesti i Carterova bivšeg pomoćnika i trenutnog suparnika; i Paul James (“Put”) u ulozi Bena Gellisa, laboratorijskog tehničara u laboratoriju za istraživanje patogena u Virginiji, koji pomaže Nancy i dr. Jahrlingu.

Nikola Kučar
PRVE EPIZODE
DOLAZAK (15. rujna u 21.55)

Potpukovnica Nancy Jaax supruga je i majka dvoje djece i ima jedan od najopasnijih poslova na svijetu. Svaki dan ona nosi nekoliko slojeva zaštitne odjeće i ulazi u laboratorij 4. razine biološke sigurnosti u Institutu za medicinska istraživanja Američke vojske (USAMRIID), gdje barata najopasnijim virusima na svijetu. Jednoga dana 1989. nakon dolaska na posao ona ispituje uzorak i boji se da se radi o jednoj od najopasnijih vrsta virusa, poznatoj kao filovirus. Još više iznenađuje to što je mjesto odakle virus potječe, ustanova za ispitivanja na majmunima, udaljena 30 km od glavnog grada.

STANICA H (15. rujna u 22.55)

Potpukovnica Nancy Jaax mora uzeti stvari u svoje sposobne ruke. Ona uvjerava radnika u istraživačkom centru Hazleton da joj da još uzoraka zaraženih majmuna. U laboratoriju USAM-RIID-a ona i njezin samouvjereni kolega, dr. Peter Jahrling, testiraju nove uzorke i promatraju virus pod mikroskopom. Jaax je odlučna u namjeri da otkrije uzrok virusa. Ona dovodi svog mentora i stručnjaka za ebolu, dr. Wadea Cartera.
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike