Kultura
25. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Dorin rođendan uz goste iz Japana
Objavljeno 12. rujna, 2019.
NAŠICE


Rođendan se naše velike skladateljice Dore Pejačević (10. rujna) tradicionalno u Našicama obilježava kroz memorijal. Ovogodišnji, 25. za redom uključivao je koncert Yoko Hamazaki u Zavičajnom muzeju Našice, koja je na Dorinu klaviru odsvirala njezina djela.


Nakon koncerta svi su okupljeni i gosti posjetili Dorin grob, položivši svijeće i cvijeće. Počast slavnoj našičkoj skladateljici izrazili su i gradonačelnik Našica Josip Miletić, predstavnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević te Zavičajnoga muzeja, uz goste iz Japana.


- Danas slavimo rođendan skladateljice čije ime nose dvije škole u Našicama - Osnovna glazbena škola Kontesa Dora te OŠ Dora Pejačević. Dorina djela su i svjetska, a tomu pridonose i kontinuirani posjeti naših prijatelja iz Japana. Obilježavanjem Dorina rođendana promoviramo i Našice i Hrvatsku, jer Tomohiro Adachi nakon Našica nastavlja turneju kroz cijelu Hrvatsku - rekla je Marina Kopri, ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora.


Pozdrave gostima iz Japana uputio je i gradonačelnik, podsjetivši na uređenje prostora oko Dorina groba:
ečer Dorina rođendana proslavljena je uz, sedmi zaredom, koncert Tomohira Adachija u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora, a Dorin rođendan slavit će se cijeli tjedan. Na satovima glazbene kulture učenici OŠ Dore Pejačević slušat će Dorine kompozicije i razgovarati o njezinu glazbenom stvaralaštvu. I.Ćosić
Najljepše skladbe koje je Dora skladala
- Na koncertu njoj u čast čut ćemo najljepše skladbe koje je Dora skladala. Kao i cijeli grad, uređujemo i okolicu Dorina groba, uvjeren sam da će mauzolej obitelji Pejačević uskoro zasjati u novom ruhu, a nakon njega uredit će se i obližnji park.

Veliko zadovoljstvo okupljanjem na Dorinu grobu na dan njezina rođenja iskazala je Melita Husnjak u ime Zavičajnog muzeja, koji se i dalje obvezuje da će njegovati i baštiniti tradiciju i život naše prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević kao ostavštinu svim nadolazećim naraštajima.
Najčitanije iz rubrike