Crna kronika
PRETRAGA KUĆE U MARKUŠICI

Uhićen zbog tri bombe, prijeti mu 5-godišnji zatvor
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Da je Markušičanin (46) dobrovoljno vratio tri ručne bombe, sankcija za njega ne bi bilo
VINKOVCI - U Markušici, selu u okolici Vinkovaca, uhićen je 46-godišnjak jer je u svom domu - skrivao tri ručne bombe. Muškarac je uhićen nakon što su u utorak policajci PU vukovarsko-srijemske pretražili njegov dom i druge prostorije i pritom našli skrivene ubojite naprave, zaostale iz ratnih devedesetih godina.Pretraga je obavljena prema nalogu Županijskog suda u Vukovaru, bombe su policajci izuzeli i pohranili u policijsko skladište, a uhićeni 46-godišnjak iz Markušice je, uz kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari, predan u pritvorsku jedinicu policije. Za navedeno kazneno djelo zakonom je predviđena kazna - i do pet godina zatvora, ovisno o vrsti i količini ubojitih sredstava... Da je, međutim, 46-godišnjak bombe dobrovoljno predao policiji, nikakve zakonske sankcije ne bi snosio!

Tako je, naime, istog dana u Iloku, postupila osoba koja je željela ostati anonimna pa je na svojoj kućnoj adresi dobrovoljno predala policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu - ručnu bombu, 385 komada puščanog streljiva, pištolj "plašljivac" i nabojnik za automatsku pušku. Taj Iločanin neće, dakle, biti sankcioniran.

S obzirom na oba navedena slučaja, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske još jednom podsjećaju građane da je preventivna akcija "Manje oružja, manje tragedija" i dalje u tijeku.

- Pozivaju se svi građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo da ga dobrovoljno predaju, bez straha od ikakve zakonske sankcije. Skrećemo pozornost građanima da oružje koje namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do ozljeđivanja zbog njegova aktiviranja, nego da o tome osobnim dolaskom ili telefonom na broj 192 obavijeste policiju, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći policajci u civilnoj odjeći, u vozilu bez policijskih obilježja i preuzeti oružje - naveli su iz PU u Vinkovcima.

Policija opetovano upozorava građane da budu oprezni i da pronađene predmete koji su nalik na eksplozivna sredstva ne uklanjaju sami, nego da o tome odmah obavijeste policiju. "Još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata tako i onih iz Domovinskog rata. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, kao i na oranicama. Aiko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati ni donositi u policijsku postaju, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja, nego o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izići stručnjaci protueksplozijske zaštite, koji će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti - policijsko je upozorenje građanima.

Sanja Butigan
385

komada puščanog streljiva, ali i jednu bombu, dragovoljno je vratila osoba iz Iloka
DIO MINA ODMAH SE UNIŠTAVA
Većina dragovoljno vraćenog oružja završi u skladištu, no dio pronađenih mina, zbog lošeg stanja, mora biti uništena na mjestu pronalaska. Najčešće se to zbiva u Baranji gdje se i danas na oranicama pronalaze zaostala eksplozivna sredstva još iz Drugog svjetskog rata, poput topovskih i minobacačkih mina, ručnih bombi...Transport takvih sredstava do policijskog skladišta je nesiguran, pa se pirotehničari odlučuju uništiti ih odmah. U pravilu, pirotehničari iskopaju rupu na dijelu oranice, a potom kontroliranom eksplozijom uništavaju.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike