Kultura
SVJETSKA PRAIZVEDBA "ANTIGONE" SLAVOJA ŽIŽEKA U HNK-U U ZAGREBU

Filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Prva od ukupno pet dramskih premijera HNK u Zagrebu bit će 20. rujna, i to svjetska praizvedba Antigone, drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za zagrebački HNK. U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Bit će to filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma.


Svojim uprizorenjem njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter želi potaknuti na razmišljanje kako bi uopće bilo moguće ponovno buđenje politike u Europi suočenoj s krizom i prevratima. Ovom se praizvedbom zagrebački HNK afirmira i kao jedno od središta europske kazališne inovativnosti.


- Kao mlada redateljica sanjala sam da ću jednog dana raditi u predivnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Osjećam se kao da sam napokon došla doma u umjetničkom smislu. Intendantica Dubravka Vrgoč, zajedno s ravnateljem Drame Ivicom Buljanom, radi odličan program i uspjela je napraviti vrhunski skok u današnjost te spojiti modernu umjetnost s klasičnom - rekla je Richter, koja je u Hamburgu 2006. osnovala kazalište Fleet Street, a danas je stalna redateljica kölnskoga kazališta. Uprizorenje Žižekove Antigone prva joj je režija u Hrvatskoj, a svjetski proslavljenog filozofa cijeni kao intelektualca i čovjeka koji se ne boji izreći i neke neugodne istine, što je danas rijetkost.


- Klasična Antigona sama za sebe već je izazov za svakog redatelja, no Žižekova verzija ima neke svoje posebnosti. On je osuvremenio tekst dodavajući tri verzije kraja koje su napisane u njegovom tipičnom stilu u kojem se odnosi na svoje reflektivne okvire, uključujući filozofiju, pop-kulturu i današnja moralna i politička pitanja - rekla je redateljica koja priželjkuje otvorenu i znatiželjnu publiku na predstavama.


Posebnost predstave krije se i u zahtjevnoj scenografiji koju Peter Baur postavlja u timu s videoumjetnikom Jonasom Linkom.


Zborovođa koji na početku predstave kaže "kao da se bogovi kockaju s nama, kad životna priča je ispričana, zapazimo na koliko se mjesta mogla odviti drukčije“, bila je nadahnuće za središte scenografije u kojoj je tzv. magična kocka.
- Tehnički je scenografija vrlo zahtjevna za naše glumce, no nema sumnje da će oni to svladati, jer su svi izuzetno daroviti i sposobni umjetnici - vjeruje Richter, koja je glavnu ulogu Antigone povjerila Ivi Mihalić, Luca Anić tumači Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe, dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike