Novosti
OSJEČKA GRADSKA UPRAVA OBAVIJENA VELOM TAJNE

Ivica Vrkić razvlastio Borisa Piližotu i izbjegao novinare
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Povratak gradonačelnika Osijeka gradska uprava popratila samo kratkim priopćenjem

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić prošloga je tjedna na svom facebook-profilu najavio kako će u utorak, 10. rujna, održati prvi sastanak sa svojim najbližim suradnicima, zamjenicima i pročelnicima ureda nakon punih pet mjeseci izbivanja, ali o tome unatoč višekratnim upitima osječka gradska uprava nije imala potrebu službeno obavjestiti medije i javnost. Da se taj sastanak dogodio, doznalo se samo iz kratkog priopćenja. Susreta s novinarima, fotografiranja i izjava nije bilo.


Javnosti je poznato kako je Vrkić prvo sredinom prosinca hitno hospitaliziran na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila osječkog Kliničkog bolničkog centra te operiran, pri čemu mu je ugrađeno pet stentova. Mnogi su sugrađani Vrkiću tada upućivali iskrene želje za brzim oporavkom. Nakon tjedan dana gradonačelnik je napustio bolnicu i u novu godinu ušao na kućnom oporavku. Vratio se već u siječnju i svi su njegovi suradnici i dobri znalci tvrdili kako je unatoč teškoj operaciji i svojoj dobi odlično podnio učinjene zahvate te je spreman vratiti se svakodnevnim obvezama u vođenju Grada Osijeka. No sredinom travnja pojavili su se novi zdravstveni problemi za Vrkića zbog čega je, nakon pojave pojačane boli u prsištu, prebačen u Klinički bolnički centar Rebro u Zagrebu gdje je ponovno operiran, ali ovaj mu je put ugrađena premosnica, da bi nakon operacije doživio i moždani udar.

Tajnovitost

Od tada do danas javnost je informacije mogla dobiti samo preko gradonačelnikova osobnog facebook-profila koji je tako postao svojevrsni službeni kanal s informacijama iz Kuhačeve 9. Cijelo vrijeme Vrkićeve hospitalizacije i oporavka iz gradske su uprave stigla tek dva službena priopćenja, i to nakon inzistiranja novinara. Premda su mediji doista bili suzdržani u traženju informacija o Vrkiću u vrijeme bolovanja, bilo je jasno kako se gradska uprava prema svemu odnosi s pretjeranom dozom tajnovitosti i opreza, a takva je netransparentnost stalno davala prostor za niz neutemeljenih priča širokih razmjera. To zasigurno nikome tko je na javnoj funkciji nije potrebno niti mu donosi korist, a tako nije ni osječkom gradonačelniku.


Ubrzo nakon početka Vrkićevih zdravstvenih problema javnost je počela propitivati o pravnim koracima koji su mogli ili trebali biti učinjeni i uslijediti nakon što je postalo jasno da će oporavak trajati duže vrijeme, na što su upućivale i sugestije o potrebi oporavka uz strogi stručni nadzor u toplicama. S obzirom na to da je tako Grad Osijek privremeno i potpuno opravdano ostao bez svog čelnika, mnoge je zanimalo koliko i po kojem pravnom tumačenju može boraviti na bolovanju. Budući da lokalni dužnosnici na svoje dužnosti ne bivaju "primljeni i raspoređeni u službu rješenjem, niti sklapaju ugovor o radu, već dužnost obnašaju na temelju rezultata provedenih izbora", na temelju zakona na njih se ne primjenjuju pravila za službenike, odnosno oni nisu u radnom odnosu na temelju ugovora o radu, nego ostvaruju prava iz rada na temelju obavljanja dužnosti na koju su izabrani na izborima. Tako se rad lokalnih dužnosnika ne može vezivati uz rad u određenom radnom vremenu, jer im je priroda posla neovisna o satnici. Jednako tako, lokalni dužnosnici ne dobivaju rješenje o godišnjem odmoru, analogno tome ne mogu ni otvoriti bolovanje. Bolovanje u ovom slučaju nije pravo zaposlene osobe, nego posljedica spriječenosti za rad, pa tako i obavljanje dužnosti, a u skladu s propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju. Tada je objašnjeno i da u skladu sa Statutom Grada Osijeka, gradonačelnika u slučaju spriječenosti ili odsutnosti u obavljanju njegove dužnosti zamjenjuje zamjenik gradonačelnika kojega on odredi. Unatoč tome, zamjenik je dužan pridržavati se gradonačelnikovih uputa čija odgovornost povjeravanjem poslova zamjenicima ne prestaje.


Sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada Osijeka, gradonačelnik je 9. svibnja zbog privremene spriječenosti za rad donio Odluku o određivanju zamjenika u obavljanju dužnosti gradonačelnika grada Osijeka i ta je dužnost pripala Borisu Piližoti. Zamjenik je u vrijeme privremene spriječenosti bio ovlašten za održavanja sastanaka, unutar kuće i s trećim osobama, donošenje i potpisivanje akata Grada Osijeka iz nadležnosti izvršnog tijela, utvrđivanje prijedloga općih i pojedinačnih akata prema Gradskome vijeću, zastupanje Grada, izvršavanje proračuna i drugo. Unatoč tome, gradonačelnik je bio i dalje, sukladno propisima, nositelj izvršne vlasti u Gradu Osijeku, odgovoran za sve poslove iz njegove nadležnosti, te je zamjenik za vrijeme važenja odluke bio dužan pridržavati se njegovih uputa. Ova je odluka u utorak, 10. rujna, stavljena izvan snage te je s tim danom obavljanje poslova iz članka 34. Statuta Grada Osijeka ponovno isključivo u nadležnosti gradonačelnika, pojasnili su nam iz gradske uprave. Ovom odlukom Vrkić je razvlastio prvog zamjenika Borisa Piližotu privremenih ovlasti koje je zbog odsutnosti prenio na njega i vratio ga u domenu redovitih dogradonačelničkih obveza.


Gradonačelnik Vrkić tako je u utorak održao prvi sastanak sa svojim suradnicima nakon pet mjeseci odsutnosti. Premda je osobno (ne i službeno, nego preko društvene mreže) najavio svoj povratak u Kuhačevu 9, mediji ipak nisu dobili priliku da, ako već nisu mogli nazočiti sastancima i kolegijima, bar na trenutak uz dužno poštovanje zdravstvenog stanja, izravno dobiju nekoliko rečenica od samog gradonačelnika i to, naravno, prenesu zainteresiranim sugrađanima. Ovaj je neobičan i javnoj službi posve neprimjeren potez gradske uprave neugodno iznenadio osječke novinare, a zbog novog sloja tajnovitosti i netransparentnosti izazvao brojna pitanja na koja tijekom, kako je u šturom priopćenju rečeno, prvog radnog dana gradonačelnika nakon oporavka nitko nije želio dati opsežniji odgovor.
Nezadovoljan?

S obzirom na težinu zdravstvenih problema i učinjenih operativnih zahvata, bolji poznavatelji tvrde da je ovo uistinu najkraće moguće vrijeme u kojemu se Vrkić odlučio na povratak stalnim gradonačelničkim obvezama. Što je tome razlog možemo samo nagađati. Neki tvrde da se Vrkić "požurio" na povratak u gradonačelničku fotelju jer nije bio zadovoljan onime što se i kako radilo u njegovoj odsutnosti. Premda je jedan dio ovog razdoblja obuhvatio i ljetne godišnje odmore te se i tu može tražiti neko opravdanje, iz perspektive građana ipak je bila jasno vidljiva neaktivnost i sporost prilikom donošenja odluka i hitrih reakcija. Eklatantan primjer toga je problem s komarcima početkom ljeta kada su građani bili krajnje nezadovoljni neučinkovitošću i reakcijom gradske uprave. Svima je, naime, jasno kako Vrkić, da je bio u mogućnosti, vjerojatno ne bi dopustio da se afera razvije do tih razmjera da građani iz najugroženijih dijelova Osijeka i prosvjeduju. Na kraju je problem morao riješiti župan Ivan Anušić osiguravši Osječanima mirno ljeto.

Vrkić se, dakle, priopćili su iz Kuhačeve vratio na posao, a što je radio prvog radnog dana novinari su doznali samo iz tog vrlo kratkog priopćenja u kojemu stoji kako je sastanak sa suradnicima iskoristio i za pripremu sjednice Gradskog vijeća koja bi se trebala održati oko 10. listopada.


Tomislav Prusina
Boris Piližota

dogradonačelnik Osijeka

Razgovaralo se o dosadašnjem radu. Također smo pričali i o tome što se događalo od kraja travnja otkako je otišao do danas, rekao je našem listu Boris Piližota u utorak. Na upit znači li to konačan povratak gradonačelnika ili je došao u zgradu gradske uprave samo nakratko, Piližota je rekao kako nije upućen u takve detalje. Ma.M.
OBILAZAK GRADILIŠTA I REHABILITACIJA
Kako je u utorak poslijepodne priopćeno iz Grada Osijeka, Ivan Vrkić u utorak je u gradskoj upravi održao prvi radni sastanak sa svojim zamjenicima Borisom Piližotom i Žanom Gamoš te pročelnicima upravnih odjela Grada Osijeka. "Nakon sastanka sa suradnicima, gradonačelnik se uputio u obilazak radova na osječkim gradilištima - što je označilo početak njegova povratka na funkciju gradonačelnika Osijeka.

Postoperativno poboljšanje gradonačelnikova zdravlja proteklo je uredno, a trenutno je u procesu završetka rehabilitacije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Osijek u Bizovcu, nakon kojega se očekuje postupni, potpuni povratak na radno mjesto", stoji u priopćenju.
tajnovitost
INFORMACIJE IZ GRADSKE UPRAVE SU ŠTURE
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja