Regija
OBVEZE DVOSTRUKO VEĆE OD IMOVINE

Samo mjesec dana od zatvaranja BiZ je sam sebe predložio za stečaj
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Direktor Kovač kaže da mljekaru nije “ubilo” udruživanje ni trenutačno poslovanje, nego dug koji su preuzeli kupnjom
PLETERNICA/BUK


Nakon što je 1. kolovoza prestala raditi Mljekara BiZ iz Buka - dojučerašnji svijetli primjer udruživanja proizvođača mlijeka u proizvođačku organizaciju, no koju nije, ocjenjuje i njezin direktor Miroslav Kovač, "pojelo" udruživanje nego preuzeti dug prethodnih vlasnika - Općinskom sudu u Osijeku, Stalnoj službi u Slavonskom Brodu dostavljen je prijedlog za njezin tečaj. Podnositelj prijedloga je dužnik, sama Mljekara, i to samo približno mjesec dana otkako je prestala raditi. S danom 23. kolovoza ima imovinu od 1,272.500 kuna, a obveze su joj dvostruko veće - 2,754.700 kuna. Osnovana je 1994. godine, a 2017. prelazi u vlasništvo Proizvođačke organizacije PZ UPOCentar Simentalac, koju čini 13 zadrugara od kojih je njih 11 iz Požeštine.


Nisu prepoznati

- Unatoč svim nastojanjima, kupca nismo pronašli, a nismo htjeli ni odugovlačiti s nečim što je ostala jedina neizbježnost i predložili smo stečaj - kaže Kovač. On je uoči prvokolovoškog prestanka isporuke proizvoda BiZ-a poslovnim partnerima otvorenim pismom poručio da nije pronađena institucija koja bi ih financijski pratila u razvoju projekta mljekare, a ni poslovnog partnera. Dodao je i da su u dvije godine, otkako su u nju ušli, uložili više od pet milijuna kuna, no da su vlasnici sada iscrpili sve svoje zalihe, da dalje sami ne mogu.


- Što je najbolje, 2018. završili smo pozitivno, kao i prvu polovicu 2019. Bila je to kvalitetna proizvodnja, nismo plaćali nikakve penale. Nije nas ubilo trenutačno poslovanje, nego preuzeti dug - kaže Kovač.


- Zapravo, kada smo kupovali mljekaru, ispada da nismo kupili neku vrijednost, nego dug za koji smo prvotno mislili da je dva milijuna, a na kraju je ispalo da je oko 3.500.000 kuna - kaže jedan od zadrugara, vlasnika - mljekara, Željko Strapač iz Vetova-Ozdakovaca. Strapač kaže da je prvi izašao iz BiZ-a i to prije tri mjeseca, te priznaje da je time "povukao" i mljekaru.


- Nisam više mogao, samo na razlici u cijeni mlijeka u BiZ-u i drugim mljekarama poput Vindije izgubio sam oko 500.000 kuna - kaže Strapač.


- Nismo mogli dobiti obrtna sredstva, a bez njih nismo više mogli sami. Kada smo krenuli u ovaj projekt, imali smo potporu sa svih razina. Trinaest ljudi, zadrugara, odvažilo se na ovakvo nešto i eto sada ovakvog odgovora zajednice - kaže Kovač, dok Strapač dodaje da je bilo potrebno oko 1,5 milijuna kuna da BiZ nastavi dalje.


- Bez tih 1,5 milijuna kuna mi ne radimo! No na razumijevanje nismo naišli, ni kod HBOR-a - dodaje Strapač, svjestan, kaže, da će ishod stečaja biti likvidacija.
Bez nekretnina


- Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je prezadužen. Imovina dužnika višestruko je manja od postojećih obveza, a s obzirom na to da je dužnik prestao s poslovanjem - ne proizvodi mliječne proizvode, nema dobavljače, pokrenuo je postupak kolekivnog otkazivanja svih radnika, odnos imovine dužnika i postojećih obveza svakim se danom pogoršava, odnosno obveze dužnika se povećavaju, a imovina smanjuje. Iako se dužnik ne nalazi u blokadi, postoje vjerovnici s ovršnim ispravama koji svakog dana mogu predati zahtjev za izravnu naplatu i na taj način izvršiti blokadu. Također, s obzirom na to da je dužnik prestao s poslovanjem jedine djelatnosti, bit će u nemogućnosti isplatiti plaće radnicima za kolovoz, te svih ostalih plaća, imajući na umu činjenicu da 7. rujna istječe razdoblje od 30 dana zabrane otkazivanaj propisane čl. 128. st. 1 Zakona o radu i činjenicu da radnici imaju pravo na otkazni rok - stoji u prijedlogu, gdje se u odnos stavlja vrijednost imovine i visina obveza, a koja ju nadmašuje. Mljekara nije vlasnik nijedne nekretnine pa je dostavila samo popis pokretnina. Kovač kaže da je BiZ samo na ime poreza državi platio 4,5 milijuna kuna, a da radnicima plaća nije isplaćena samo za kolovoz.


Suzana Župan
Željko Strapač: Nisam više htio biti tata
- Sami smo predložili stečaj, nismo pravili nikakve scene, ne želimo biti dužni. Državi smo donijeli dosta novca, no ona nije bila spremna to pogurati. Da smo pronašli suport od 1,5 milijuna kuna, mi bismo to prebrodili. Bio sam najveći proizvođač mlijeka u BiZ-u, moj gubitak od kojeg ne bježim je 750.000 - 800.000 kuna. Nije za ‘falit se, nismo bili nesposobni, samo sam iskren. Kupnjom mljekare išli smo spasiti nešto što je bilo posrnulo, imali smo podršku svih i obećanje da će naše mlijeko u bolnicu, vojarnu, domove, no to su samo obećanja. Izašao sam jer više nisam htio “biti tata” - kaže Željko Strapač.
“Nismo se posvađali”
- Naša najveća vrijednost je - nismo se posvađali - rezimira Miroslav Kovač.

U prijedlogu za stečaj stoje prosječni mjesečni troškovi poslovanja BiZ-a u posljednju godinu koji ukupno iznose 840.500 kuna. Trošak mlijeka iz otkupa je 530.000, a plaća i prijevoza 175.000 kuna.
bez novca
ZA NASTAVAK RADA TREBALI SU 1,5 MILIJUNA KuNa
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike