Ekonomija
TURIZAM BAROMETAR

Broj turista u svijetu je u prvoj polovini ove godine porastao 4 %, na približno 700 milijuna
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Porast dolazaka stranih turista u području Azije i Pacifika u odnosu na prvo polugodište 2018. iznad je svjetskog prosjeka

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovini ove godine za četiri posto ili gotovo 30 milijuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 671 milijun, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.Te i druge podatke o turističkom prometu u svijetu u prvoj polovini ove godine UNWTO je objavio u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizirane agencije za turizam.
Napominjući kako su rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodili Bliski istok s osam % više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su stranu turisti pojačano ove godine do kraja lipnja dolazili i u Europu, njih četiri posto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od tri, odnosno dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
"Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovini ove godine "vraća" nas povijesnom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od tri do četiri posto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u siječnju", kažu uz rezultate iz UNWTO-a.
Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih zadnjih nekoliko godina bile snažne ekonomije i pristupačnost zračnih putovanja, kao i veća povezanost zrakom i poboljšani vizni režimi u svijetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produljena neizvjesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli utjecati na turizam s manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog povjerenja.
Za rezultate po svjetskim regijama komentiraju primjerice da je porast dolazaka stranih turista u Europu u prvoj polovini ove godine od četiri posto rezultat pozitivnog prvog tromjesečja, ali još i više, kako ocjenjuju, natprosječnog drugog kvartala koji u travnju donio poraste tih dolazaka od osam posto, a u lipnju od šest posto.
"U Europi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom ljeta te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposjećenije u svijetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim europskim tržištima bili neujednačeni, dijelom i zbog slabljenja gospodarstava u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonijela takvim pozitivnim rezultatima", objašnjavaju iz UNWTO-a.
Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od šest posto u odnosu na prvo polugodište 2018., kažu da je iznad svjetskog prosjeka u tom razdoblju i uglavnom potaknut kretanjima kineskih turista.
Umjereniji rast u Amerikama, od dva posto, objašnjavaju istodobno snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mješovitim rezultatima u srednjoj Americi te smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od pet posto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je utjecalo i na susjedna odredišta. Igor Mikulić/Hina

Turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, s 14 % više putovanja u inozemstvo nego lani
U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od tri posto, pri čemu je najveći pobjednik sjeverna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od devet posto, čime potvrđuje svoj oporavak, dok je u subsaharskoj Africi stranih turista došlo slično kao lani u prvih šest mjeseci.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, s 14 posto više putovanja u inozemstvo nego lani, ali dodaju da na to tržište dosta utječu trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana.
Možda ste propustili...

EU FONDOVI: UGOVORENA 61 MILIJARDA

Dubrovčani i Slavonci iznad prosjeka države

MORAWIECKI: KROZ SJEVERNI TOK 2 EUROPA KAO DA ULAŽE U RUSKO ORUŽJE

Poljska zabrinuta zbog ovisnosti o ruskom plinu

SVE BOLJI REZULTATI U TURIZMU

Nautika dosegnula 75 posto lanjskih dolazaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA PREHRAMBENA INDUSTRIJA

Pad konkurentnosti treba zaustaviti jakim mjerama

2

RAT OKO TIKTOKA

Kina protiv Trumpove uredbe

3

SVE BOLJI REZULTATI U TURIZMU

Nautika dosegnula 75 posto lanjskih dolazaka