Mozaik
PORTO MORTO NA URBAN FEST OSIJEKU

Spremamo rasplesani repertoar, ali i iznenađenja
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Urban fest Osijek ponovno dovodi sjajne bendove koji će zadovoljiti ljubitelje svih podžanrova urbane glazbe. Na lijevoj obali Drave, kod katakombi, publika će uživati u live svirkama ovog vikenda 13. i 14. rujna. Prvoga dana, 13. rujna, od 20 do 2h nastupit će ovim redom: Tin Arbutina, Retfatlanta, Vojko V, Vanja i Nešvil Funk te High5. Drugoga dana, 14. rujna, na istom mjestu u isto vrijeme kreće svirka bendova: Igla i Ziherice, Porto Morto, Darko Rundek & Ekipa, Repetitor te Kandžija i Gole Žene.


Ovim putem predstavljamo bend Porto Morto iz Zagreba koji je u sklopu kolektiva JeboTon aktivan od 2011., od kada nastupa na festivalima i u klubovima po Hrvatskoj i regiji. Tijekom tog razdoblja radili su na pjesmama koje su krajem 2016. izišle na istoimenom debi albumu produciranom u Kramasonik studiju, u suradnji s Hrvojem Nikšićem. Specifičnim glazbeno-vizualnim izrazom odbijaju žanrovske podjele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na sceni. U 2017. sviraju brojne koncerte i festivale, rasprodaju KSET i pune Veliki pogon Tvornice Kulture u povodu promocije albuma.


Ove su godine objavili nasljednika svog uspješnog debija, album "Portofon", koji donosi svježe ideje, inovativne melodije i originalne aranžmane. Zaokret u zvuku i pristupu stvaranja mogao se naslutiti već na prvom singlu "Kuća", a već na prvo slušanje očito je da i ostatak albuma prati misao vodilju da je drugačije uvijek bolje. Album dodatno obogaćuje i Darko Rundek koji gostuje na pjesmi "Hodaj". Album je oduševio i publiku i kritiku, koja se slaže kako bend, kojemu je "nemoguće odrediti žanr", sjajno zvuči i uživo. Na pitanje kakav repertoar su pripremili za UFO, dečki su nam rekli: "Spremamo rasplesani repertoar, smjesu od naša dva dosadašnja albuma i nekoliko iznenađenja". Ovoga su ljeta imali mnogo nastupa, a uz to su, kako kažu, radili na svojem novom materijalu. Između ostalih, nastupili su na Velvet festivalu, Indirektu, Ferragostu, ARLA festu, Hoomstocku, 3FF-u i mnogim drugim festivalima.
Nakon radnog ljeta stiže radna jesen, za koju Porto Morto priprema još jedan videospot s albuma "Portofon". "Spot stiže vrlo skoro, ali ne smijem još otkriti detalje. Strpljivo moramo svi čekati", kažu iz benda, koji smo pitali hoće li im se možda na UFO-u na pozornici pridružiti i sam Rundek, rekli su nam samo: "Morat ćete doći i sami provjeriti". T.Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike