Kultura
IZLOŽBA "MIOCEN SJEVERNE HRVATSKE” DO 5. LISTOPADA

U Našicama pronađen jedinstveni nalaz fosilnog pera
Objavljeno 11. rujna, 2019.
NAŠICE


U Likovnom salonu Zavičajnog muzeja Našice do 5. listopada otvorena je izložba Miocen sjeverne Hrvatske (od blata do zlata), kojom se muzej uključio u programe ovogodišnjeg festivala Dani slavonske šume. Ova gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba sastoji se od mnogobrojnih fosila te fotografija. Izloženi fosilni ostatci iz miocena, pronađeni skamenjeni i savršeno očuvani, prikazuju bogat život koji je na prostorima današnje Slavonije trajao prije 23 do pet milijuna godina.


Izložbu je na otvorenju predstavila Marija Bošnjak, jedna od autorica, pojasnivši suradnju Zavičajnog muzeja s Hrvatskim prirodoslovnim društvom.


- Suradnja s Hrvatskim prirodoslovnim društvom počela je kroz dugogodišnju suradnju našeg muzeja s dr. sc. Davorom Vrsaljkom. Naš muzej ima jednu značajnu zbirku stijena, minerala i fosila, a dr. sc. Davor Vrsaljko vrstan je stručnjak za područje fosila, posebice za fosile određenog razdoblja, kao što je razdoblje miocena. Iz toga se rodila ideja da se u Našice prenese izložba o miocenu sjeverne Hrvatske koja je prošle godine bila otvorena u muzeju u Zagrebu. Tada je bio izložen i dio materijala iz našičkoga kraja koji ima značajne fosilne ostatke iz razdoblja miocena - rekla je Bošnjak. Uz nju su autori izložbe Davor Vrsaljko i Sanja Japundžić, a izložba je u matičnom muzeju u Zagrebu bila otvorena u siječnju 2017.
- Ovom smo izložbom zapravo željeli prikazati taj nekadašnji život i bogatstvo koje se odvijalo na prostorima sjeverne Hrvatske, tako da smo izložili jako mnogo fosilne flore iz okolice Zagreba i s područja Slavonije, među kojima su bili zubi morskih pasa, ostaci dupina koji su pronađeni upravo u Našicama, jedinstveni nalaz fosilnog pera i još mnoštvo ostalih fosila - rekla nam je Silvija Lučevnjak.
Ivona Ćosić
NA IZLOŽBI I PUŽ GLASNIK IZ DUBINA
Ravnateljica Silvija Lučevnjak dodala je da je izložba mobilna kako bi se mogla prezentirati u cijeloj Hrvatskoj. Od velikog broja fosilnih ostataka, Lučevnjak je istaknula jednu vrstu puža koji je zbog svoje specifične kućice bio izvor mnogih legendi. Naime, radi se o tom da su se na kućicu tog puža lijepili kamenčići, alge i manji školjkaši kako bi njegova kućica bila što čvršća u nemirnom moru. Zbog njegove karakteristične kućice bio je nazivan glasnikom iz dubina.
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas