Novosti
PROSVJEDI U ZDRAVSTVU

Prekovremene ne plaćaju, a osoblja nema dovoljno
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Ministar zdravstva: Pred sindikate ćemo izići s konkretnim prijedlogom u vezi s povećanjem plaća zaposlenih u zdravstvenom sustavu

Nakon KBC-a Zagreb te bolnica u Puli i Dubrovniku, u ponedjeljak je i u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima održan mirni prosvjedni skup "Pet do 12", što ga organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske na kojemu se okupilo stotinjak vinkovačkih zdravstvenih djelatnika.



Urušavanje sustava

Prosvjedom su željeli ukazati na loš položaj zdravstvenih djelatnika te na važnost prihvaćanja sindikalnih zahtjeva i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a Gordana Andrić Kunceljak iz Sindikata medicinskih sestara drži kako je sve veći odlazak medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja problem koji prijeti urušavanju cijelog zdravstvenog sustava.


- Veliki odaziv sestara i medicinskih tehničara ovom skupu dokaz je da im je svega preko glave - loših uvjeta rada, nepriznavanja školovanja, malih plaća, neplaćenih prekovremenih sati. Plaćeni smo minimalno koliko nas moraju platiti, radimo od 7 do 19 sati, a od 7 do 11 nije nam plaćeno. Tražimo da nam se plati što nam pripada, poboljšanje uvjeta rada, jer smo izloženi agresiji, da nam kolegice ne odlaze u inozemstvo. Nije nama problem raditi, ali želimo da nas se adekvatno vrednuje - rekla je Gordana Andrić Kunceljak, a medicinska sestra i tajnica sindikata u vinkovačkoj bolnici Lidija Zegović kaže kako samo želi da sustav prepozna ono što su zaslužili.


- Ne isplaćuju nam prekovremene sate nego nam daju slobodne sate, nedovoljno je osoblja na pojedinim odjelima, ne može jedan sestra nositi nešto što trebaju dvije, tri, ili njih više. Znači ni naši pacijenti ne dobivaju ono što bi trebali dobiti. Sustav ne prepoznaje školovanje sestara i ne stavlja ih na mjesta za koja su se školovale - kaže Lidija Zegović.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako će se pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva sastati ponovno u utorak na novom krugu pregovora u Ministarstvu zdravstva.


- Izići ćemo s konkretnim prijedlogom koji će biti u granicama mogućeg. Vjerujem da ćemo imati neko rješenje koje ćemo potom iznijeti Vladi - rekao je ministar Milan Kujundžić Hini.
Mogućnosti

Sindikati ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, koje su parafirali s ministrom zdravstva, što Vlada nije prihvatila, nego je kolektivne pregovore vratila na početak.


Ministar financija Zdravko Marić više je puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima.
Osim u Vinkovcima, prosvjed "Pet do 12" u ponedjeljak je održan i u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu.


Miroslav Flego/H
PROBLEM BLOKADE RIJEŠILA ŽUPANIJA
Opća županijska bolnica Vinkovci prije mjesec i pol bila je blokirana zbog neplaćanja lijekova dobavljačima, ali je problem blokade riješen uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije, koja je kao osnivač i vlasnik OŽB-a, isplatila zaposlenicima plaću za srpanj. U vinkovačkoj bolnici ističu kako je opskrba lijekovima bila redovita sve vrijeme i nije bila u pitanju njega i terapije pacijenata. Župan Božo Galić rekao je u vrijeme blokade računa da je ukupan dug OŽB-a oko 170 milijuna kuna, od kojih je oko 80 milijuna kuna dospjeli dug.