Novosti
CRO DEMOSKOP ZA RUJAN: HRVATSKA IDE PREMA DVOSTRANAČJU

HDZ raste, ali mu se SDP još približio - sve druge opcije padaju ili stagniraju
Objavljeno 9. rujna, 2019.

Rujanski CRO Demoskop, koji je za RTL provela agencija Promocija plus, pokazuje kako je HDZ i dalje najpopularnija stranka te opet raste, no potpora je još više narasla SDP-u, pa je prednost HDZ-a sada na razini statističke pogreške. Da se danas održavaju parlamentarni izbori, HDZ bi zaokružilo 27 posto ispitanika (26,4 posto u kolovozu). Kako su rasli i u kolovozu, očito je rekonstrukcija Vlade u očima javnosti bila dobar potez. SDP-u pak potpora raste već peti mjesec i sada su na 24,4 posto, ili 1,8 posto više nego u kolovozu (22,6). Prednost HDZ-a smanjuje se osmi mjesec zaredom, a najviša je bila u siječnju - 13 posto. Samo još dvije stranke prelaze prag od 5 posto, i to jedva. Nezavisna lista Mislava Kolakušića, unatoč javnoj neaktivnosti čelnika, i dalje je treća s 5,9 posto potpore (5,6 u kolovozu). Nakon fijaska na europskim izborima i četvrti Most se blago podigao, s 4,7 na 5 posto. Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, to bi zemlju guralo gotovo prema dvostranačju, a i ovako opet nameće temu o velikoj koaliciji dviju najjačih stranaka.

HSS je peti s 3,3 posto potpore (3,4 u kolovozu). Nakon raspada Neovisnih za Hrvatsku pad potpore se nastavlja, sada su na 2,6 posto (3,2), a pada i HNS, koji je na 1,9 posto (2,2), kao i Živi Zid, kojemu se nakon raskola potpora u odnosu na lipanj više nego prepolovila, a u kolovozu su imali 2,5 posto. Na tih 1,9 posto je i stranka Milana Bandića, koja stagnira, a novu stranku Ivana Pernara bira njih 1,7 posto (2,5). Ostalih je 3,5 posto, a neodlučnih 13,4 posto. Nakon što ju je u kolovozu premijer Plenković zamijenio na vrhu najpozitivnijih političara, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vratila se na vrh, iako je za manje ispitanika (11,2 posto) najpozitivnija nego u kolovozu (11,8). Naime, pao je i Plenković, i to s 12,1 na 10,9 posto. Postotak Grabar-Kitarović pada deveti mjesec zaredom. Treći je Zoran Milanović sa 6,4 posto (6,3), a ministar financija Zdravko Marić četvrti s 5,2 posto (5,8). Da najpozitivniji na domaćoj političkoj sceni nije baš nitko misli gotovo četvrtina ispitanika - 23,3 posto.

Prvi na ljestvici najnepopularnijih i dalje je Andrej Plenković, kao izbor 19 posto anketiranih, ili 2,1 posto manje nego u kolovozu. Nakon posljednjih događanja SDSS-ov Milorad Pupovac je drugi s 12,7 posto (4 posto u kolovozu), a slijede bivši ministar Lovro Kuščević sa 6,7 (3,6), Zoran Milanović s 5 posto (6,6) i Kolinda Grabar-Kitarović s 4,8 posto (3,3). I.Bošnjak
Ured predsjednice dobio je trojku (2,96), Vlada dvojku (2,17), a Sabor malo raste, ali samo na 1,88
Možda ste propustili...

ZAMIJENJENO JE GORIVO I OBAVLJENI SU PLANIRANI RADOVI NA ODRŽAVANJU

Završen redoviti remont Nuklearne elektrane Krško

U ČETIRI ŽUPANIJE

Uhićenja zbog šverca duhana

Najčitanije iz rubrike