Novosti
SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Više od 5300 mladih obitelji
u dvije godine riješilo
svoje stambeno pitanje
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Počinje predaja zahtjeva, rok otplate se produžava i za već rođenu djecu, a kamate su najniže do sada

Od utorka, 10. rujna, kreće novi, treći krug prijava za subvencije na stambene kredite. Prijave će trajati najmanje tri tjedna, a građani će moći dobiti subvencionirani kredit uz najniže kamate do sada. U sklopu te mjere stambenog zbrinjavanja država pomaže pri otplati dijela stambenog kredita prilikom kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće.


Podsjetimo, riječ je o Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita koji je osmišljen u svrhu pomoći u rješavanju stambenog pitanja za mlade, kao i u svrhu poticanja demografske obnove. Njime se uređuje subvencioniranje stambenih kredita koje građani u dobi do 45 godina uzimaju od banaka za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće radi rješavanja stambenog pitanja, i to na način da država preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) subvencionira od 30 do 51 posto ukupnog iznosa anuiteta u prvih pet godina otplate stambenog kredita.

Subvencija svima

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju odnosno gradnju do najviše 1500 eura po metru četvornom stana ili kuće te do iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojemu se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Primjerice, za Osijek koji je u sedmoj skupini razvijenosti (od ukupno osam skupina) subvencija iznosi 33 posto, u Slavonskom Brodu (6. skupina) 36 posto, Đakovu i Donjem Miholjcu (4. skupina) 42 posto, a u općinama Draž, Viljevo, Suhopolje ili Tompojevci koji su u prvoj, najnerazvijenijoj, skupini maksimalnih 51 posto. Odabrano je ukupno 12 banaka koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, što je najniže do sada.


- Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu, dakle vremena ima. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu, ne samo novorođenu - rekao je nedavno Predrag Štromar (HNS), potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, najavljujući novi natječaj i pozivajući zainteresirane da počnu s pripremanjem dokumentacije.


Subvencija se do ove godine produživala za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se, dakle, produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu u vrijeme prijave za kredit. To konkretno znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet godina trajati sedam godina.


Do sada je zahvaljujući subvencioniranim stambenim kreditima, ali i ovoj demografskoj mjeri koja se provodi od 2017. godine, više od 5300 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Te obitelji sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više od 800 djece. U 2018. broj zahtjeva porastao je za gotovo 30 posto, a ove godine očekuje se još veći interes.


Potencijalni kupci su, dakle, prethodno morali odabrati nekretninu ili građevinsko zemljište, javiti se u poslovnu banku radi procjene vrijednosti te informacije o potrebnoj dokumentaciji za procjenu kreditne sposobnosti. Nakon objave javnog poziva APN-a za podnošenje zahtjeva za subvenciju, zahtjev se predaje u banku, a kada je prikupljena sva dokumentacija, banka odobrava kredit i šalje u APN. Ako APN odobri zahtjev za subvencioniranje kredita, u banci se potpisuje ugovor o stambenom kreditu i slijedi isplata.
Ožujak i rujan

U resornom ministarstvu su prethodno objavili kako je za ovu godinu za provedbu tog zakona u državnom proračunu, na razdjelu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, osigurano 80 milijuna kuna. Od toga će 42 milijuna kuna biti utrošena za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će biti odobrene krajem ove godine. Ukupan iznos subvencije za iduću godinu bit će još povećan. Za 2020. godinu planirano je da se iz proračuna izdvoji 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.


Sljedeće godine javni poziv bit će otvoren dva puta - u ožujku i rujnu.


U Ministarstvu podsjećaju i na program poticane stanogradnje (POS) u koji je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi prema tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam.
Pribroje li se brojci od 5300 odobrenih subvencioniranih kredita ovi POS-ovi, u Ministarstvu se nadaju kako će do kraja 2020. godine omogućiti da 20 tisuća obitelji stekne svoj dom.


Dario Kuštro
U SLAVONIJI NAJVIŠE ODOBRENIH KREDITA
U Slavoniji je naročito dobro primljena mjera subvencioniranja kredita, a kako smo već izvještavali u našem listu, upravo najveći rast broja subvencija zabilježen je na istoku Hrvatske. Primjerice, najveći rast ovih subvencija prošle godine zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su 2017. godine odobrene 44, a u 2018. godini 104 subvencije. Rast je zabilježen i u Brodsko-posavskoj županiji, sa 102 posto povećanja, Virovitičko-podravskoj od 96 posto i Požeško-slavonskoj, gdje je broj odobrenih subvencija povećan za 93 posto. U Osječko-baranjskoj županiji lani je za 78 posto povećan broj odobrenih subvencija stambenih kredita. Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata kredita, ili anuitet, 386 eura.
Žana Gamoš

HNS, zamjenica gradonačelnika Osijeka

OČEKUJEMO U OSIJEKU JOŠ JEDNU NOVU POS ZGRADU

Kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, unutar vladajuće koalicije, u resoru HNS-a, u Osijeku su "narodnjaci" održali konferenciju za novinare na kojoj su podsjetili kako se počinju provoditi dvije nove mjere kojima se želi pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja. "Uz subvencionirane kredite druga mjera se odnosu na Zakon o poticanoj stanogradnji (POS), i to na smanjenje kamatnih stopa s tri na dva posto. POS-ovih je stanova pak do sada izgrađeno 8200, konkretno i u Osijeku se očekuje u sljedeće dvije godine još bar jedna zgrada POS-a", rekla je Žana Gamoš, predsjednica osječko-baranjske organizacije HNS-a i zamjenica gradonačelnika Osijeka.