Regija
STRATEGIJA “SLATINA – PAMETNI GRAD”

Do 2027. u gradu bi trebalo stvoriti 2400 radnih mjesta
Objavljeno 10. rujna, 2019.
SLATINA - Grad Slatina i konzultantska tvrtka T&MC Group iz Zagreba organizirali su prezentaciju dokumenta pod nazivom "Slatina – Pametni grad", strategiju održivog razvoja grada do 2027. godine.Gradskoj upravi, gradskim vijećnicima i zainteresiranim predstavnicima gradskih poduzeća i institucija prijedlog strategije predstavio je dr. Damir Novotni, koji je za programiranje dugoročnog razvoja i izbor razvojnih prioriteta predložio primjenu razvojne paradigme "pametni grad" (Smart City). Novotni ističe da takva razvojna paradigma danas prevladava u planiranju lokalnog razvoja u zemljama članicama EU-a i velikom broju izvaneuropskih zemalja s rastućim gospodarstvima.

Analiza sadašnjeg stanja ukazuje na duboke razvojne manjkove, ali i velike razvojne potencijale grada. Slatina zaostaje u razvoju za usporedivim gradovima u Hrvatskoj i drugim zemljama pa je istaknuta potreba ubrzavanja ekonomskog razvitka i stvaranja kvalitetnih radnih mjesta. Razvojni potencijali, međutim, obuhvaćaju prirodne resurse kao što su poljoprivredno zemljište, očuvana priroda, blizina Parka prirode Papuk i rijeke Drave, kulturno-povijesna baština, industrijsko nasljeđe i relativno razvijena komunalna infrastruktura.

Slatina bi u budućnosti trebala postati energetski održiva lokalna zajednica s rastućom "pametnom" lokalnom ekonomijom, turistički prepoznatljiv grad s uređenim prostorom i transparentnom gradskom upravom te s osiguranim uvjetima za poželjan život kako bi se zaustavili negativni demografski trendovi. Do 2027. godine u gradu bi trebalo biti stvoreno 2400 novih radnih mjesta, čime bi Slatina dosegnula cilj od 6000 zaposlenih i približila se broju radnih mjesta prije početka tranzicije.

Izrađen je Intervencijski plan s petnaest kapitalnih projekata u planiranoj vrijednosti od oko 241 milijun kuna, a predložen je i niz drugih razvojnih projekata. Ukupna vrijednost projekata koje bi pokretao Grad do 2027. godine iznosila bi između 550 i 700 milijuna kuna i to bi mogao biti najsnažniji razvojni ciklus u povijesti grada.

Na kraju prezentacije, uz zahvalu nazočnima na odazivu, razvojne mogućnosti Slatine istaknuo je i gradonačelnik Denis Ostrošić.

O prijedlogu dokumenta “Slatina – pametni grad” bit će provedeno javno savjetovanje, a uskoro će biti predstavljen i gradskim vijećnicima.

Petar Žarković
Šest područja
Novim mogućnostima korištenja strukturnih i kohezijskih fondova EU-a planira se intervencija u šest područja djelovanja: razvoj moderne gospodarske strukture, urbana regeneracija naselja Slatina i regeneracija ruralnih naselja, razvoj srednjeg, visokog i cjeloživotnog obrazovanja, unaprjeđenje uvjeta življenja, digitalizacija i transparentnost usluga koje gradska uprava pruža građanima, te očuvanje okoliša i energetska održivost.​
Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike