Svijet
ČEKAJU U IZBJEGLIČKIM KAMPOVIMA

Povratak u BiH iz Sirije čeka čak 500 terorista?
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Do pet stotina državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku i tamo čeka na moguću deportaciju u zemlju u kojoj su rođeni, tvrdi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane izvore iz tijela državne vlasti. Riječ je o osobama koje su povezane s terorističkom organizacijom Islamskom državom, a nakon njezina sloma dospjeli su u zarobljenišvo snaga protuterorističke koalicije predvođene SAD-om.


Tijela vlasti policijske agencije u BiH još uvijek nemaju precizne podatke koliko je točno bosanskohercegovačkih državljana zarobljeno nakon sloma IS-a, no do sada se kalkuliralo brojkom od njih oko tri stotine.


Te su procjene gotovo udvostručene nakon što su bosanskohercegovačke vlasti dobile podatke o osobama podrijetlom iz BiH koje su u Siriju ili Irak otišle iz drugih država u kojima su živjele. "Avaz" tvrdi kako je na stotine ratnika s putovnicom BiH otišlo u redove IS-a iz Austrije, Belgije, Švicarske, Švedske i Njemačke. Uz muškarce, koji su se borili u redovima IS-a i u tim su borbama zarobljeni, na povratak u BiH čeka i nekoliko stotina njihovih udovica odnosno žena i djece.
Do sada je u BiH vraćen jedino Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, kojemu se pred Sudom BiH trenutačno sudi prema optužnici za terorizam i ratovanje u terorističkoj organizaciji. BiH se još u veljači ove godine odazvala pozivu SAD-a da primi svoje zarobljene državljane iz Sirije i Iraka. H
Možda ste propustili...

EPIDEMIJA JE BUKNULA NAKON ŠTO JE SRBIJA UBLAŽILA MJERE

Grčka zatvorila granicu za Srbe

NOVO IMENOVANJE TIJEKOM DANA

Francuski premijer podnio ostavku

IZVANREDNO STANJE U DESET GRADOVA

Srbija i dalje iznad 300 novozaraženih dnevno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana