Mozaik
SARANDON NA TORONTO FILM FESTIVALU

Oscari se danas kupuju lobiranjem i novcem
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Poznata američka glumica i aktivistica Susan Sarandon, koja je na filmski festival u Torontu došla predstaviti svoj najnoviji film, kritizirala je kulturu dodjele Oscara koji se danas više nego ikada kupuju višemjesečnim lobiranjem i novcem.

- Bila sam pet puta nominirana i jednom sam osvojila Oscara, no u to vrijeme za to se nije morao trošiti novac. Takvo što danas više ne bi bilo moguće - rekla je glumica koja je slavni zlatni kipić osvojila za ulogu sestre Helen u filmu "Odlazak u smrt" ("Dead Man Walking") iz 1995. godine, koji je režirao njezin dugogodišnji suprug Tim Robbins.

Sarandon je osudila kampanje lobiranja koje se vode šest mjeseci prije svečane dodjele zlatnih kipića i uključuju svečane domjenke i projekcije za VIP goste i druge utjecajne ljude. Sarandon je to rekla drugog dana Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, najvećeg takvog festivala u Sjevernoj Americi koji traje do 15. rujna.

Film "Blackbird" u kojem Sarandon tumači ulogu majke u terminalnoj fazi bolesti i koja želi eutanaziju, bio je pretpremijerno prikazan na Festivalu. Danas 72-godišnja glumica ocijenila je da su njezini izgledi da osvoji Oscara za tu ulogu maleni jer se "ne može natjecati s pojedinim filmovima koje brane današnji Harveyi Weinsteini".

Filmovi koje je producirao Weinstein, taj bivši supermoćni filmski producent, bili su slavni sve do skandala kada je na poticaj pokreta #MeToo više od 80 žena, Weinsteinovih žrtava, napose glumica, progovorilo o brojnim Weinsteinovim spolnim napadima.

Prije spektakularnog pada Weinsteina su smatrali majstorom lobistom za Oscare zbog njegova golemog utjecaja i moći u filmskoj industriji. Legendarni su njegovi "blitzkriegovi" koje je vodio kako bi osigurao Oscare za filmove "Zaljubljeni Shakespeare" i "Artist".

Toronto Film Festival posljednjih je godina postao neka vrsta odskočne daske za Oscare, pa su tako nagrade u Torontu, a zatim i Oscare za najbolji film osvojili "Oblik vode" i "Zelena knjiga: Vodič za život". Hina
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike