Kultura
SLAVONSKI BROD NAKON ŠIBENIKA I OSIJEKA

Može li umjetnost riješiti problem?
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Muzej Brodskog Posavlja i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), organiziraju Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu. Višegodišnji je to program OLP-a koji se realizira kao mentorirana produkcija radova mladih umjetnika/ca uz umjetničko vodstvo Kristine Leko, autorice programa. Program je u 2018. proveden u Šibeniku i Osijeku, a ove se godine prvi put realizira i u Slavonskom Brodu. U fokusu su uvijek lokalno relevantne teme koje mladi umjetnici razrađuju u razgovorima s građanstvom - građani/ke najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici. Stoga je sastavni dio ovogodišnjeg programa seminar na kojem će umjetnici/ce s građanima/kama osmisliti umjetničke projekte na važne teme Slavonskog Broda.

Dođite u utorak,17. rujna, u 17 sati, u Muzej Brodskog Posavlja. Bez obzira na to jeste li zainteresirani umirovljenici, mladi ili, pak, stručnjaci ili studenti... Svi, baš svi ste dobrodošli!

Kako je živjeti u Slavonskom Brodu? Što u njemu volite, a što vam smeta? Sudjelujete li u javnom životu grada? Imate li osjećaj da možete pridonijeti nekoj pozitivnoj promjeni u njemu? Jeste li sami pokušali nešto učiniti? Poznajete li umjetnike u svom gradu? Može li umjetnost pridonijeti rješenju nekog problema? Znate li za kakav primjer u kojem su se umjetnici angažirali za neku stvar u gradu, i kako je to izgledalo? Imate li sami ideju kako bi s umjetnicima mogli svratiti pozornost na neki problem, okupiti građane oko njega, ili ponuditi rješenje​ - pozivaju organizatori.

Seminar će voditi Kristina Leko, umjetnica (OLP Zagreb/UDK Berlin); Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja (Slavonski Brod); Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti (OLP Zagreb); Vesna Vuković, kustosica (BLOK Zagreb). Na seminaru će se razraditi prijedlozi za umjetničke intervencije, a javna je izvedba predviđena za subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna, u javnom prostoru grada. Lokacija izvedbe i sama intervencija bit će poznata 20. rujna.

Otvoreni likovni pogon, osnovan 1997., zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru.
N.Vek. 
Znate li za kakav primjer u kojem su se umjetnici angažirali za neku stvar u gradu, i kako je to izgledalo?
17.

rujna, u 17 sati, pozivaju se svi, bez obzira na to jesu li umirovljenici, mladi, stručnjaci, studenti...
Možda ste propustili...

MLADENKA KOSTONOGA

Knjiga koja skida uroke

NENAD MARJANOVIĆ OBJAVIO SVOJE “TOPNIČKE DNEVNIKE”

Prva knjiga napisana na mobitelu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNO VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Autoportreti osječkih umjetnika

2

MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena

3

"AVANGARDA U SJENI CRVENOG PERISTILA"

Brešanova knjiga