Kultura
SLAVONSKI BROD NAKON ŠIBENIKA I OSIJEKA

Može li umjetnost riješiti problem?
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Muzej Brodskog Posavlja i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), organiziraju Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu. Višegodišnji je to program OLP-a koji se realizira kao mentorirana produkcija radova mladih umjetnika/ca uz umjetničko vodstvo Kristine Leko, autorice programa. Program je u 2018. proveden u Šibeniku i Osijeku, a ove se godine prvi put realizira i u Slavonskom Brodu. U fokusu su uvijek lokalno relevantne teme koje mladi umjetnici razrađuju u razgovorima s građanstvom - građani/ke najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici. Stoga je sastavni dio ovogodišnjeg programa seminar na kojem će umjetnici/ce s građanima/kama osmisliti umjetničke projekte na važne teme Slavonskog Broda.

Dođite u utorak,17. rujna, u 17 sati, u Muzej Brodskog Posavlja. Bez obzira na to jeste li zainteresirani umirovljenici, mladi ili, pak, stručnjaci ili studenti... Svi, baš svi ste dobrodošli!

Kako je živjeti u Slavonskom Brodu? Što u njemu volite, a što vam smeta? Sudjelujete li u javnom životu grada? Imate li osjećaj da možete pridonijeti nekoj pozitivnoj promjeni u njemu? Jeste li sami pokušali nešto učiniti? Poznajete li umjetnike u svom gradu? Može li umjetnost pridonijeti rješenju nekog problema? Znate li za kakav primjer u kojem su se umjetnici angažirali za neku stvar u gradu, i kako je to izgledalo? Imate li sami ideju kako bi s umjetnicima mogli svratiti pozornost na neki problem, okupiti građane oko njega, ili ponuditi rješenje​ - pozivaju organizatori.

Seminar će voditi Kristina Leko, umjetnica (OLP Zagreb/UDK Berlin); Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja (Slavonski Brod); Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti (OLP Zagreb); Vesna Vuković, kustosica (BLOK Zagreb). Na seminaru će se razraditi prijedlozi za umjetničke intervencije, a javna je izvedba predviđena za subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna, u javnom prostoru grada. Lokacija izvedbe i sama intervencija bit će poznata 20. rujna.

Otvoreni likovni pogon, osnovan 1997., zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru.
N.Vek. 
Znate li za kakav primjer u kojem su se umjetnici angažirali za neku stvar u gradu, i kako je to izgledalo?
17.

rujna, u 17 sati, pozivaju se svi, bez obzira na to jesu li umirovljenici, mladi, stručnjaci, studenti...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike