Novosti
SPRIJEČEN NENAJAVLJENI ULAZAK PRIPADNIKA SRBIJANSKE VOJSKE U ZEMLJU

Krstičević: Vučić i Vulin moraju razumjeti da ovo više nije ‘91.
Objavljeno 8. rujna, 2019.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je Hrvatska, u pokušaju nenajavljenog ulaska 11 pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku, reagirala kao ozbiljna država.


"Mi smo reagirali upravo onako kako reagira ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe kad netko pokuša izvesti provokaciju umjesto da kulturno, sukladno praksi, hrvatskim zakonima, međunarodnom pravu najavi posjet, a potom eventualno i druge detalje," rekao je Plenković u Solinu. "Mi na takve provokacije odgovaramo čvrsto, ali isto tako čuvajući dignitet Hrvatske i naš pravni poredak", naveo je. "Mislim da smo napravili upravo ono što je trebalo i što bismo napravili i sutra," dodao je Plenković.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i ministru obrane Aleksandru Vulinu kako moraju razumjeti da "ovo više nije ‘91., pa da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kad žele." "Prema tome, zna se kako se to radi - zahtjev, prema tome odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, u njoj se moraju provoditi hrvatski zakoni i Srbija mora to znati", poručio je Krstičević, koji smatra da su državni vrh i premijer jasno iskazali hrvatski stav u vezi pokušaja srbijanskih vojnika da nenajavljeno uđu u Hrvatsku.


Izaslanstvu Vojske Srbije, koju čine zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na srbijansko ministarstvo obrane navodeći kako je izaslanstvo putovalo na obilježavanje jasenovačkih novomučenika i bilo je najavljeno. Na granici na prijelazu Batrovci-Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, navodi Tanjug. U prtljazi su bile službene uniforme.


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je kako dolazak izaslanstva vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju. "Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku, a na temelju Zakona o nadzoru državne granice njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu", rekao je Milina novinarima. Ponovio je kako izaslanici Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku, jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena te da postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi.


Pokušaj ulaska delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku u nedjelju je komentirao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekavši kako se to može shvatiti kao provokacija, ali poziva obje strane da smanje tenzije. "Činjenica je da je Srbija prekršila određene pravne norme i to možemo shvatiti kao provokaciju, međutim, apeliram da se smanje tenzije i zaštite svi koji su u Hrvatskoj drugačiji po bilo kojoj osnovi, vjerskoj, nacionalnoj ili seksualnoj. Obično teme s nacionalnim predznakom dominiraju kako se ne bi pričalo o stvarnim problemima u hrvatskom društvu. Ovakve situacije odgovaraju vladajućima zato što je izborna godina i zato što Vlada nema plan kako se boriti protiv siromaštva", rekao je čelnik SDP-a.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prozvao je u subotu, komentirajući incident na granici, Hrvate da se ne žele sjećati svoje prošlosti i NDH, pa da zato Srbi moraju u Republici Srpskoj graditi memorijalni centar za žrtve ustaških zločina. "Naš narod borio se protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvijećem, pa bi danas da se ne sjećamo svega što je bilo", ustvrdio je srbijanski predsjednik. H/I.A.
JOŠ JEDAN NEPRIMJERENI POSTUPAK
Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u reakciji na pokušaj jedanaestorice pripadnika Vojske Srbije da nenajavljeno uđu u Hrvatsku istaknula je da srbijanska strana nije poštivala jasna pravila u najavi prelaska državne granice. "Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno, jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza