Regija
PRVENSTVO BARANJE I DRŽAVE U KUHANJU FIŠA

Na belomanastirskoj fišijadi kuhalo čak 270 kuhara iz cijele RH
Objavljeno 8. rujna, 2019.
Odziv na fišijadu dokaz je kako je Beli Manastir postao hrvatska prijestolnica fiša, a najveća hrvatska fišijada brend grada

Ni jaka kiša koja je u subotnjim poslijepodnevnim satima padala u Belom Manastiru nije pokvarila najveću hrvatsku fišijadu, u sklopu koje je održano Prvenstvo Baranje i 1. Državno prvenstvo u kuhanju fiša.


Čak 250 kuhara zapalilo je vatre iznad kojih su se u kotlićima krčkali fiševi, a nešto kasnije atmosferu je dodatno zagrijalo još 20 vatri koje su potpalili sudionici Državnog prvenstva. Sve skupa, procjenjuju organizatori, na travnatoj površini u užem gradskom središtu okupilo se više od tri tisuće posjetitelja, a kući im se baš i nije išlo. Kao što je najavio gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, ovogodišnja fišijada nije bila samo manifestacija na kojoj se kuha, jede odnosno zabavlja nego i velika promocija lokalnih proizvoda, gospodarstvenika i OPG-ova. Nema sumnje da je odziv na nju (nekoliko desetaka kuhara i kuharskih ekipa zakasnilo je s prijavom) dokaz kako je Beli Manastir postao hrvatska prijestolnica fiša, a najveća hrvatska fišijada brend jedinog baranjskog grada, što je istaknuo i župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Komisija na čelu s Arpadom Šipecom, vlasnikom nadaleko poznate Kovač čarde (u komisiji su još bili Laslo Šipec, Kristijan Benić i Filip Golubov) najboljim ‘‘uratkom‘‘ ocijenila je onaj iz kotlića Zorana Topreka (ekipa Hladno pivo) iz Kneževih Vinograda. Drugo mjesto zauzeo je Franjo Ivić iz Darde, a treće Sava Rauški iz Belog Manastira. Državni prvak pak postao je Josip Antolović (Beravci, Brodsko-posavska županija), drugoplasirani je Kristijan Kuna (Belišće), a treći Josip Kitanović (Velika Kopanica, Brodsko-posavska županija). Njihove fiševe ocjenjivala je komisija u sastavu Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, Zlatko Sedlanić, gastropromotor Podravke i član Časnog suda Hrvatskog kuharskog saveza, te Andrej Kristek, potpredsjednik Udruge, strukovni učitelj kuharstva, mentor Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Đukić je naglasio kako su kriteriji bili visoki te kako su ocjenjivali (standardno) izgled ribe, gustoću, okus… Prvoplasirani kuhari u obje konkurencije osvojili su vrijedne nagrade, a nagrađeni su i posjetitelji - sudionici zabavnih igara te desetak najsretnijih posjetitelja. Najveću hrvatsku fišijadu organizirali su Grad Beli Manastir i TZ Baranje uz pomoć Osječko-baranjske županije te brojnih pokrovitelja.

Za zabavu su bili zaduženi tamburaška skupina Melem i Indira Forza. Za iduću godinu organizatori su najavili još masovniju fišijadu, na kojoj će se, dakako, održati i 2. Državno prvenstvo u kuhanju ribljeg paprikaša.


Ivica Getto
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike