Zdravlje
PRAVILNA PREHRANA

Zdrave i kvalitetne ukusne namirnice
Objavljeno 9. rujna, 2019.

Svaki roditelj zna koliko je zahtjevno razdoblje odrastanja i školovanja. Također, većina će se roditelja složiti s tim da je upravo u ovome osjetljivom životnom razdoblju prehrana važan čimbenik razvoja. Prehrambeni su odabiri ove djece često, na žalost, nedovoljno kvalitetne namirnice - pune tzv. praznih kalorija.

To se prije svega odnosi na fast food te zašećerena gazirana pića. Uz to, školarci često konzumiraju premalo voća i povrća. Sve to utječe na njihov ten, raspoloženje i razinu energije, ali i na sposobnost koncentracije te obavljanje svakodnevnih školskih zadataka. Zbog svega toga od presudne je važnosti uloga roditelja, koji se trebaju educirati, a zatim strpljivo i diskretno savjetovati djecu te biti vješti u pripremi obroka. Ovisno o dobi školarci se mogu, na svoj način, i priključiti u pripremanje obroka, što im može biti dodatna motivacija za promjene.

Kvalitetne namirnice iz ekološkog uzgoja važno je pripremati na atraktivan i zanimljiv način koji će djecu privući te osigurati dobar osjećaj i sretno odrastanje. Kvalitetna prirodna prehrana za tu dob mora osigurati dovoljnu količinu kalorija, ali i kvalitetne hranjive sastojke: bjelančevine, minerale, vitamine i masnoću. Stoga za prehranu školaraca predlažemo uravnotežene obroke u kojima će dobar dio činiti cjelovite žitarice: riža, proso, ječam, heljda, kukuruz, pšenica, quinoa, amaranth, zob, ili raž, koji se mogu prirediti u obliku kuhanih priloga, ali i poslužiti u obliku popečaka, kuglica, u juhama, mekanim jutarnjim kašama, s raznolikim povrćem. Cjelovite žitarice osiguravaju kvalitetan izvor složenih ugljikohidrata i pomažu održavanju dobre razine šećera u krvi, što će se odraziti na dječju i tinejdžersku energiju i stabilnost. Školarci vole proizvode od cjelovitih žitarica, posebice kruh i tjesteninu. Pripremite ih na maštovite, raznolike načine s obiljem sezonskog povrća, koje se također može ponuditi na najrazličitije načine: u obliku salata, kuhano, pirjano, pečeno i u raznim bojama (ne zaboravite zeleno lisnato povrće). Kvalitetne sjemenke sezama, suncokreta, bundeve i lana te orašasti plodovi i njihovih proizvoda (hladno prešana ulja, biljni maslaci i kvalitetni margarini) koji sadržavaju kvalitetnu masnoću, potrebnu za zdravi razvoj.

Zbog njih se isplati potruditi i svladati vještine pripreme prirodne prehrane koje samo naoko izgledaju zahtjevne, a zapravo su vrlo jednostavne. Namirnice se pripremaju tako da ostanu naglašeni njihovi izvorni okusi, a obogaćuju se aromama bogate palete prirodnih začina. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike