Magazin
PAMETNA HRVATSKA

Zeleno, zelenije: Domaći odgovor za svjetsku klimatsku krizu
Objavljeno 7. rujna, 2019.

Inovativni pametni ArboSMART Cloud sustav iza kojega stoji zagrebačka start-up tvrtka ArboSmart Technologies d.o.o., koju su osnovali mladi inovatori, poduzetnici i znanstvenici Dražen Mrvoš i Fran Poštenjak, sve jasnije pokazuje svoje mogućnosti primjene na globalnoj razini i učinkovitog rješenja klimatskih promjena.

- Ovaj hrvatski prvi pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom, stablima, ali i drugim zelenilom u urbanim i periurbanim prostorima predstavlja prvi globalno rješenje takve vrste, a napravljen je kao SaaS (software-as-a-service) te ne zahtijeva nikakve dodatne investicije od korisnika, kao ni skrivene troškove. Temeljne funkcionalnosti ArboSMART sustava su inteligentno upravljanje, nadzor i evaluacija zelene infrastrukture koji se očituju kao pomoć prilikom planiranja svih radnji njege, planiranja i održavanja zelene infrastrukture. Trenutne temeljne funkcionalnosti su inventarizacija i pametni prikaz zelene imovine, pregled i izvještavanje te organizacija i viđenje operativnih radnji vezanih uz njegu, dijagnostiku i održavanje. U razvoju do kraja godine još je podosta funkcionalnosti koje će biti od pomoći klijentima, primjerice, planiranje vrsta i metoda osnivanja novih nasada, kao i mnoge druge - kažu poduzetnici i inovatori Dražen Mrvoš i Fran Poštenjak.

SPAS ZA ŠUMARE
Globalne promjene u okolišu koje se očituju u sve izraženijim klimatskim posljedicama, od kojih nije imuna ni Hrvatska, već sada dovode održivost civilizacije pod znak pitanja. Sve veće narušavanje ekosustava traži rješenja, ali ne preko noći, već promišljene, značajne i globalno primjenjive aktivnosti. Hrvatski inovativni ArboSMART Cloud pametni sustav svakako predstavlja važnu komponentu sveobuhvatnog rješenja nezavidne klimatske situacije jer zelenilo u urbanim i periurbanim prostorima može značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete urbanog okoliša i smanjenju utjecaja negativnih okolišnih čimbenika.

- Izrazito nam je zadovoljstvo konstatirati da upravo takvo značajno rješenje dolazi iz zemlje u kojoj su izraženi mnogi utjecaji i interakcije okoliša i prirodnih procesa koji su rezultirali u stvaranju krajolika koje smo kao odgovorni korisnici navedenih blagodati dužni sačuvati za generacije koje dolaze. Naša je osnovna premisa bila izgraditi sustav koji nije namijenjen samo za dvije stručne osobe u nekom gradu ili jedinici lokalne samouprave. Želimo da sustav mogu koristiti svi u lancu upravljanja, ali na sebi razumljiv način - jasan je poduzetnik Fran Poštenjak.

Hrvatski inovativni ArboSMART Cloud pametni sustav koriste: arboristi i urbani šumari koji na jednom mjestu imaju pregled svih stabala i detalja svakog stabla (rezultati kontrola, atributa stabala, napomene važne za monitoring, kao i druge funkcionalnosti), osobe zadužene za financije mogu jednostavno postaviti i pratiti budžet (koliko je novca utrošeno, koliko još treba i je li predviđeni budžet u skladu sa stvarnim potrebama i stanjem), osobe u operativi mogu jednostavno pregledati popis predviđenih radova i definirati vremenski okvir u kojemu će se napraviti. Sustav sam daje upozorenje ako na zadani dan nisu povoljne prilike za izvođenje radova potrebne njege zelene infrastrukture, kao i svi ostali koji imaju niz izvještaja kojim mogu pratiti sve bitne činjenice o različitim parametrima infrastrukture od broja stabala (ukupno, po vrstama...) do vrijednosti stabala i učinjenih radova i ostalo.

INOVACIJA I MOTIVACIJA
Benefiti uporabe ArboSMART Cloud sustava su brojni. Svi u lancu upravljanja i odlučivanja mogu koristiti sustav i odmah prilikom početka korištenja sustava ostvariti izravno mnogostruke koristi od njega. To može biti neka informacija ili organizacija rada, ušteda vremena i specifično izrađen radni proces koji je nastao dugogodišnjim iskustvom u planiranju i njezi stabala i zelenila. Dugoročno, sustav reže troškove pametnom organizacijom rada, monitoringom i izvještavanjem. S druge strane, jako je važno naglasiti biološku komponentnu koristi koje ArboSMART sustav pruža s pomoću predefiniranih pametnih procesa. Inteligentnim vođenjem i organizacijom, na temelju resursa i kompozicija populacije urbane zelene infrastrukture pojedinih klijenata, pametni sustav aktivno pridonosi smanjenju stresa na obuhvaćenoj populaciji zelenila čineći je izravno otpornijim na negativne čimbenike iz okoliša.

Takvo zelenilo lakše se odupire negativnim i sveprisutnim globalnim promjenama te je otpornije na negativan utjecaj i procese propadanja prouzročene kohabitatnim organizmima na zelenoj infrastrukturi - dodatno pojašnjavaju inovatori Dražen Mrvelj i Fran Poštenjak.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Širenje na cijeli svijet
Mladi inovatori ponosni su što je ArboSMART Cloud kao hrvatski proizvod nastao u suradnji s vodećim svjetskim znanstvenicima, znanstvenim institucijama i stručnjacima u domeni urbanog šumarstva. “Naši akademski partneri u svojim zemljama, UK i Švedska, predstavljaju vodeće istraživačko-edukativne institucije i kvaliteta našeg SMART sustava upravo je u činjenici da su pametni procesi i procedure napravljeni na temelju najnovijih saznanja koja su objavljena u vodećoj svjetskoj stručnoj literaturi iz područja urbanog šumarstva i upravljanja zelenom infrastrukturom”, naglašava Fran Poštenjak međunarodnu dimenziju nastanka ArboSMART Cloud sustava koji je prilagođen da se sam kalibrira na specifične uvjete svakog klijenta, ima reference prilagodljivosti i primjene u bilo kojem dijelu svijeta. Korisnici ovog sustava mogu biti i već lagano postaju upravitelji, ali i vlasnici stabala i zelene infrastrukture u svakom kutku Zemlje kako kroz jedinice lokalne uprave i samouprave tako i u velikim turističkim kompleksima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike