Mozaik
JOAQUIN PHOENIX U VELIČANSTVENOJ ULOZI

Joker - mračna drama i urbana noćna mora
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Nnakon niza osobnih i profesionanlih neuspjeha glavni lik pada u ponor u čijim mračnim dubinama doživljava transformaciju

Teško mi je odgovoriti na pitanje što je to što me privuklo da prihvatim ovu ulogu jer je lik jako teško definirati, zapravo ga i ne želim definirati", izjavio je Joaquin Phoenix na početku konferencije za novinare nakon svjetske premijere filma Joker na 76. Mostri, u kojem je taj veliki holivudski glumac ostvario veličanstvenu ulogu, što će mu bez sumnje donijeti nominaciju za Oscara s velikim šansama da ga i osvoji, pa dodao: "Imao sam osjećaj da sam svaki novi dan snimanja otkrivao neke nove aspekte, nove dubine, nove tajne lika i tako je bilo doslovno do posljednjeg dana snimanja. Eto, toliko su ova uloga i ovaj lik kompleksni. Zato mi je sloboda da izgradim ovaj lik bila izuzetno važna, jer jedan takav lik ne možete staviti u kalup."

Propali klaun

U ovoj mračnoj drami i urbanoj noćnoj mori, u kojoj gotovo svaki kadar kipi beznađem, nihilističkim paklom i crnilom svakodnevne borbe za život dostojan čovjeka, Joaquin Phoenix tumači Arthura Flecka, propalog klauna i neuspješnog stand-up komičara koji nakon niza osobnih i profesionanlih neuspjeha pada u ponor u čijim mračnim dubinama doživljava transformaciju u manijakalnog psihopatskog Jokera, koji s "osmijehom" i patološki "nevino" ubija sve one koji su mu "nanijeli zlo", uključujući i vlastitu majku. Film o stripovskom (anti)junaku kakav se rijetko viđa s velikim je autorskim zanosom sočno i raskalašeno režirao Todd Phillips (Mamurluk, Psi rata), poput nekog brutalnog krvavog mračnog baleta u kojem glavni (anti)junak uz plesne pokrete s lakoćom ubija bez imalo grižnje savjesti. Uz Phoenixa najdojmljiviju ulogu ostvario je Robert DeNiro, kao voditelj večernjeg talk-showa zrcaleći Jaya Lena, a zanimljivo je da je Joker prvi film koji portretira genezu tog "najkoloritnijeg" Batmanova neprijatelja, koji se krije iza organske klaunovske maske.

Fizička transformacija

Osim psihološke i mentalne transformacije Phoenix je u najboljoj glumačkoj maniri škole metode Roberta DeNira, Daniela Daya Lewisa i Christiana Balea prošao i ekstremnu fizičku transformaciju smršavjevši do kostiju, što je liku mentalno nestabilnog i društveno odbačenog Arthura Flecka dalo dodatnu zastrašujuću dimenziju. "Prvi korak prema izgradnji lika bio je gubitak težine, bilo je važno da to prvo odradim", otkriva nam sjajni američki glumac, čije će se glumačke "muke", duboko smo uvjereni, višestruko isplatiti tijekom glavne sezone dodjele glumačkih nagrada, početkom sljedeće godine, "i pokazalo se da ozbiljna fizička transformacija silno utječe i na stanje uma. Kad izgubite toliku kilažu u tako kratkom vremenu, to ostavlja posljedice i na vaše psihičko stanje i vi se stvarno počinjete ponašati poput nekog luđaka." Joaquinu Phoenixu nisu strani bizarni, mračni, poremećni likovi - dovoljno je prisjetiti se uloga u filmovima I‘m still Here, To Die For, Gladiator, You Were Never Really Here - no slavni se glumac ne slaže da je to razlog zašto je prihvatio tumačiti ovaj kompleksni lik. "Arthur nije mračan, on je duboko nesretan i duševno izmučen", objašnjava Joaquin Phoenix pa zaključuje: "Njegova životna borba za radost i sreću i želja da bude prihvaćen, da osjeti ljubav i toplinu. To je ono što mi je bilo zanimljivo. Ta unutarnja ljudska borba koja ponekad završi u mračnom labirintu."
Stjepan Hundić
Možda ste propustili...

ULAZNICE U PRODAJI

Stublić i Film u Tvornici

40. GODINU ZA REDOM U LONDONU DODIJELJENE BRIT AWARDS

Capaldi ima pjesmu godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”