Novosti
ODGOVOR MIRANDU MRSIĆU

HZMO: Povlaštene mirovine ne utječu na visinu radničkih mirovina
Objavljeno 5. rujna, 2019.

Vezani članci

MIRANDO MRSIĆ O MIROVINSKOM SUSTAVU

Povlaštene mirovine najveći su problem

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ocijenio je neprimjerenima navode predsjednika Demokrata Miranda Mrsića, jer koristi medije kako bi unosio nemir među korisnike mirovina iznoseći netočne informacije.


HZMO ističe kako mirovinski sustav generacijske solidarnosti u cijelosti funkcionira, a mirovine ostvarene prema posebnom propisu ne utječu na visinu mirovina prava radnika propisanih Zakonom o mirovinskom osiguranju.


Posebnim pravilnikom uređeno je i potpuno transparentno koliko se sredstava izdvaja iz državnog proračuna za dio mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, za svakog korisnika, te ukupna visina sredstava koja se izdvajaju iz proračuna. "Dakle, nema miješanja sustava ni reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika", navode u HZMO-u. "Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima bujaju, da će devet milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija potpuno netočna. Iz financijskog plana HZMO-a, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 milijardi kuna, a ukupni izdatci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 milijarde." Te se mirovine financiraju u cijelosti iz državnog proračuna te ni na koji način ne utječu na visinu mirovine ostvarene prema općim propisima, niti su razlog za reformu mirovinskog sustava. Prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, propisano je trajno smanjenje, pa tako i braniteljskih mirovina za 10 posto (ako iznose više od 3500 kuna), osim invalidskih mirovina HRVI iz Domovinskog rata koji imaju oštećenje organizma od 100 posto i obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja, za koje država ima obvezu posebne skrbi.
HZMO navodi i da bi razdvajanje sustava tako da sredstva za mirovine prema posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima, što zagovara Mrsić, prouzročilo nepotrebno trošenje sredstava proračuna. H
HZMO: Razdvajanje sustava prouzročilo bi nepotrebno trošenje sredstava proračuna
Možda ste propustili...

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

Traže se svi koji su kontaktirali sa zaraženim, cijene maski lete u nebo

2

STJEPAN RIBIĆ, GENERALNI KONZUL RH U MILANU

Otkazane manifestacije i mise, Talijani pitaju što ih čeka na granici

3

POSLJEDICE KORONAVIRUSA U ITALIJI I HRVATSKOJ

Otkazuju se putničke linije prema Italiji, ali i nastava