Regija
IDE PRODAJA NA KORZU, "OTIŠAO" SPORT

Uprava Trgoprometa s 4 lokala na dražbu će za 3,9 milijuna kn
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Za Sport ured najviše je ponudio kupac iz Đakova - 598.000, a za Novi dom trgovačka kuća - 1,3 milijuna kuna
ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Prodaje se... - stoji na velikim natpisima koji su prekjučer osvanuli na dvama velikim izlozima na đakovačkom korzu, čime je napokon "označen" početak prodaje nekretnina PAN-Trgoprometa d.d. u stečaju i u središnjoj đakovačkoj ulici. Jer, korzom upravo dominiraju godinama prazni i zapušteni lokali te nekadašnje trgovačke kuće, a koji gradskom središtu, iako ima vrijednu patinu stare jezgre, daju otužan izgled. Čak pet PAN-ovih izloga gotovo je u dugom, neprekinutom nizu, a veličinom prednjače prazni izlozi Arome I Tekstilnog magazina (Kuća Reichsmann), u sklopu bivše upravne zgrade PAN Trgoprometa, čije vizure industrijske arhitekture dominiraju korzom. Upravo izlozi Arome i Magazina dobili su prekjučer natpise o prodaji, a takvih natpisa po čitavom je središtu grada od lani. Kako doznajemo od stečajnog upravitelja Tihomira Zeca, Aroma, Tekstilni magazin, Levis, Kristal i zgrada Arhiva u dvorištu bivše uprave Pan Trgoprometa idu na usmenu javnu dražbu, a prva je 3. listopada, kod đakovačkog javnog bilježnika Nikole Brača. Navedene nekretnine, zajedno s nekretninama opisanima kao više kuća I dvorišta, čine kompleks bivše uprave PAN Trgoprometa s 4 lokala i prodaju se po početnoj cijeni od 3,965.757,71 kunu. Na usmenu dražbu tada ide i Tkanina u Starčevićevoj, i to po početnoj cijeni od 1,227.209,50 kuna. U toj "tranši" ide i Progres - početna mu je cijena 2.169.997,85 kuna.

Novi dom trgovcu

Zapravo, prodaju PAN-ovih nekretnina na korzu već je "načeo" poslovni prostor Sport, točnije Šport ured, a koji je ovih dana izlicitiran. Jer, u utorak, 3. rujna, završene su e-dražbe kojima su preko Fine bile izložene dvije đakovačke i tri brodske nekretnine. Bivši salon namještaja u Đakovu, Novi dom, oko kojeg se povela i rasprava na Gradskom vijeću da ga Grad kupi i uredi tamošnji dio grada zvan Pašenica te eventualnim rušenjem Novog doma poradi na većoj sigurnosti u prometu na spoju Starčevićeve i Ivakićeve, ponuđen je na e-dražbi po početnoj cijeni od 708.395,32 kuna, najviša ponuda za ovaj objekt nešto je viša od 1,308.000 kuna, a izlicitirala ju je slavonska trgovačka kuća. Na e-dražbi se našao i Sport po početnoj cijeni od 510.273,50 kuna, a najviša ponuda za nj je nešto viša od 598.200 kuna i dao ju je jedan Đakovčanin. Na e-dražbi je bio i brodski Delikates po početnoj cijeni od 262.882,82 kuna, a najviša ponuda za nj je nešto veća od 514.800 kuna. I brodska samoposluga Autobusni kolodvor bila je na e-dražbi po cijeni od 583.926,20 kuna, a najviša ponuda za nju dosegnula je čak 3.229.926,20 kuna. Za treću brodsku nekrentinu, stambenu zgradu Jelas, početne cijene od 572.344,81 kune, kaže Zec, nije bilo valjanih ponuda.


- Nakon što Fina stečajnom sudu dostavi izvješća o provedenim dražbama, sud će donijeti rješenja o dosudi nekretnina ponuditeljima, pa će oni nakon pravomoćnosti moći uplatiti iznose kupovnina - kaže Zec.
Javne dražbe

Do sada je na usmenim javnim dražbama kod đakovačkog javnog bilježnika Brača i brodskog Roberta Antona Čečatke prodano 28 nekretnina PAN Trgoprometa, što je oko trećine svih njegovih nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i selima. Tih 28 nekretninama nisu bile opterećene razlučnim pravima tako da ih nije bilo potrebno prodavati preko suda, Fine, već su išle na usmjene javne dražbe.


- Ovakav način prodaje pokazao se vrlo učinkovit, što dokazuje i činjenica da je od prodaje tih nekretnina stečajna masa prihodovala 18.485.143,91 kunu - kaže Zec.


Nekretnine opterećene razlučnim pravima vjerovnika prodaju se na e-dražbama.
- Očekuje se da bi tijekom rujna trebale početi prve e-javne dražbe preko Fine za još tri poslovna prostora - dodaje Zec. To su Građa diskont Đakovo, brodska Slavonka - prizemlje i podrum, te Kumičićeva Slavonski Brod.

Suzana Župan
U listopadu o vrijednosti 11 nekretnina
Što se tiče preostalih nekretnina PAN Trgoprometa d.d. u stečaju, početkom listopada će pred sudom biti održano ročište za utvrđivanje vrijednosti jedanaest nekretnina, i to u Đakovu, Slavonskom Brodu i okolnim selima. To su, kaže Tihomir Zec, poslovni prostor u Levanjskoj Varoši, nekretnina u Brodskom Vinogorju, Budainka u Slavonskom Brodu, brodska Sena, također brodska Vatrenka, Mali brodski Pariz i Zvečevo, također u tom gradu na Savi, poslovni prostor Glogovica, nekretnina u Sibinju, PAN Trgoprometov Distributivni centar Industrijska zona Đakovo i poslovni prostor Budrovci pokraj Đakova.
Gradu prvokup
- S obzirom na to da se nekretnine u sklopu kompleksa PAN Trgoprometa na đakovačkom korzu vode kao kulturno dobro, pravo njihovog prvokupa imaju Grad Đakovo, Osječko-baranjska županija i Republika Hrvatska - kaže stečajni upravitelj PAN Trgoprometa d.d. u stečaju, Tihomir Zec.
Možda ste propustili...

OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR

Pet je proizvodnih i 13 uredskih prostora

BOGATA PONUDA BROJNIH IZLAGAČA SVE DO NEDJELJE

Otvoren Sajam zlatne niti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana