Osijek
“SLATKI” EKOTRG

Lubenice i dinje Andrije Kovačića kušaju i u Istri
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Proizvođač iz Račinovaca radi prema starinskom načinu proizvodnje iz sjemena i na ekološki način

I kad su možda mislili da su za ovu sezonu završili s konzumiranjem i kupnjom ukusnih lubenica i dinja, posjetitelji na osječkoj glavnoj tržnici jučer su se ugodno iznenadili na Ekotrgu. Ondje je, naime, svoj kasni urod dinja i lubenica predstavio Andrija Kovačić iz Račinovaca.

Već od devet sati nije prestajao rezati kriške dinja i lubenica za sve koji su željeli kušati, a potom i kupiti ovo slatko povrće. I onaj tko je navikao jesti dinju posutu šećerom, ovaj put mu dodatan slador nije trebao. Ne čudi stoga da Kovačić ne samo da dinje i lubenice prodaje u Osijeku, već dospijevaju i do kupaca u Zagrebu gdje ima, kaže, dva otkupljivača.

Lubenice i dinje prodajem i u Rijeci te u Opatiji i Kastavu. Ove godine moj urod trebao bi ići i za izvoz. Inače, lubenice i dinje uzgajam prema starinskom načinu proizvodnje, znači izravnom proizvodnjom iz sjemena, bez presadnica i bez zalijevanja. Rodi doslovce kako dragi Bog hoće i, srećom, urod uvijek bude dobar. Kako je riječ o ekološkoj proizvodnji cijena je nešto viša nego kod ostalih, no ljudima nije teško izdvojiti kunu ili dvije više da bi dobili ukusno osvježenje, znalački je pojasnio Kovačić, dodajući da mu je jedini problem što njegov urod dođe nešto kasnije nego kod ostalih. Međutim, sudeći prema broju posjetitelja, ali i kupaca na jučerašnjem Ekotrgu, razloga za zabrinutost nema. Uz Ljiljanu Olujić, organizatoricu Ekotrga, izrezano je na desetke kriški ovog ukusnog i slatkog ploda, a oduševljenje je najbolje opisala Osječanka Darinka Oslić.

- Ovakve lubenice i dinje trebaju postojati i usred zime koliko su dobre! Ne znam kad ih prestati jesti - poručila je Oslić, a isto su učinili ne samo posjetitelji, nego i djelatnici Tržnice te prodavači kojima su podijeljene lubenice i dinje.

Marija Mihelić
KILOGRAM RAJČICA OD 8 DO 12 KUNA
I ovaj četvrtak ponuda na glavnoj osječkoj tržnici standardno je zadovoljavajuća. Prevladavaju paprike svih vrsta, a cijena rog paprike te paradajz paprike jednaka je i stoji osam kuna za kilogram. Ljuta paprika stoji 15 kuna za kilogram, a cijena rajčice snižena je u odnosu na ranije tjedne i stoji osam kuna za kilogram, što je jedna od nižih cijena, jer se prodaje i po deset te po 12 kuna. Još uvijek je u ponudi kukuruz i to za dvije kune po klipu, a bijelo i crno grožđe može se kupiti za osam i deset kuna. Patlidžan stoji šest i sedam, krastavci za kiseljenje deset, dok je cijena graha 25 kuna.
Možda ste propustili...

ŠTEBIHOVI OŽIVILI OBJEKT U TVRĐI

Na ukusan kebab u kiosk Na stanici

RADOVI U GRADSKOJ ČETVRTI DONJI GRAD

Uskoro ugibalište školskog autobusa

UDVDR KLUB LASLOVO U KOPRIVNICI

Dogovorili suradnju i postavljanje izložbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMA LANJSKOM SCENARIJU

Ožujak na pragu, a još nema uplatnica za “komunalnu”!?

2

GRADSKO VIJEĆE NAKON TRI MJESECA

Ukidanje aktualnog sata spriječila oporba

3

PONTON VRAĆEN, ALI JE BESKORISTAN

Srb: Ne smijemo se koristiti pontonom