Mozaik
25. SLATINSKA SMOTRA FOLKLORA

Bogatstvo običaja uz raskoš originalnih narodnih nošnji
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Ove se godine u Slatini predstavilo 6 kulturno-umjetničkih društava u 7 nastupa

Kulturno-umjetničko društvo "Dika" organiziralo je Međunarodnu smotru folklora, kojom se pridružilo čestitkama svojoj Slatini u povodu obilježavanja Dana grada i 722. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine.

Jubilarna, 25. slatinska smotra folklora bila je još jedna jedinstvena prilika da ljudi dožive sve bogatstvo narodnih običaja, plesova i pjesama te svu raskoš originalnih narodnih nošnji.

Taraban, šetana kola...
Ove se godine u Slatini predstavilo šest kulturno-umjetničkih društava u sedam nastupa. Osim "Dike", u Slatini su bili dječja Folklorna skupina "Neven" iz Donjih Meljana, dječja i odrasla skupina Kulturno-umjetničkog društva "Lipa" iz Nove Bukovice, Kulturno-umjetnička udruga Voćin, Kulturno-umjetničko društvo "Usorski običaji" Sivša-Usora iz BiH i Matica slovačka Miljevci.

Članovi kulturno-umjetničkih društava u narodnim su se nošnjama prošetali središtem grada, da bi kroz Park 136. slatinske brigade došli do središnje pozornice, na kojoj su prikazali pjesme, plesove i igre krajeva iz kojih dolaze.

Domaćini, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Dika", predstavili su se pjesmama i plesovima slatinskih prigradskih naselja Donji Meljani, Sladojevci i okolice, a izveli su dva šetana kola, taraban, poskakanac i ciganski ples u paru. Koreografiju je pripremila voditeljica plesa Eva Balković, a tamburaše je vodio Domagoj Janković.

Članovi "Dike" prvi put su nastupili u nošnjama slatinskoga kraja koje su dali izraditi ove godine pa su zahvalili Gradu Slatini i brojnim donatorima koji su im u tome pomogli.

Dječja folklorna skupina "Neven" osnovana je u veljači 2016. godine u Područnoj školi Donji Meljani pri slatinskoj Osnovnoj školi Josipa Kozarca u sklopu projekta "Niti zavičaja". Skupina je dobila naziv po cvijetu nevenu koji učiteljice i učenici Područne škole Donji Meljani već dugo uzgajaju i izrađuju ljekovite pripravke. Njihov cilj je obnavljati i njegovati tradicijske dječje pjesme i plesove svoga zavičaja te zainteresirati djecu i mlade za očuvanje lokalne tradicije. Šest dječaka i šest djevojčica predstavilo se pjesmama "Neven" i "Bećarac".

Cigansko kolo
Kulturno-umjetničko društvo "Lipa" Nova Bukovica ima sedamdesetak članova koji djeluju u sekciji rukotvorina, dječjoj i odrasloj folklornoj, dječjoj i odrasloj dramskoj i u tamburaškoj sekciji. Narodnu nošnju izradili su prema starim fotografijama u suradnji sa Zavičajnim muzejom u Slatini. U šest godina svoga postojanja imali su brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, a ove godine s tamburašima slatinske "Dike" bili su jedini predstavnici Virovitičko-podravske županije na Đakovačkim vezovima. Uoči blagdana Velike Gospe i Dana općine KUD je organizator smotre folklora "Ja pjevam svome selu".

Dječja skupina Kulturno-umjetničkog društva "Lipa" iz Nove Bukovice predstavila se igrama i plesovima slavonskoga kraja u koreografiji voditeljice plesa Slavice Podolski i uz tamburaše pod vodstvom Stjepana Šilje Fabšića. Odrasla folklorna skupina u svom je nastupu izvela šetano kolo "Bukovica" i nekoliko slavonskih pjesama, a nastup je završila ciganjskim kolom i tarabanom.

Kulturno-umjetnička udruga Voćin osnovana je 2000. godine radi očuvanja i predstavljanja kulturne baštine brdskog dijela zapadne Slavonije. Udruga uspješno radi na istraživanju, oživljavanju i rekonstruiranju narodnih običaja, folklora i narodnih nošnji, jer je tijekom minulih ratnih stradanja gotovo potpuno nestala materijalna i nematerijalna kulturna baština kraja. Nastupili su na smotrama u Đakovu, Starim Mikanovcima i Požegi, u BiH i Mađarskoj. Organiziraju smotru folklora pod nazivom "Voćinska kestenijada".

Udruga se u Slatini predstavila pjesmama i plesovima voćinskoga kraja u koreografiji voditelja plesa Miroslava Šarića i uz tamburaše pod vodstvom Dragutina Šebijanića.

Kulturno-umjetničko društvo "Usorski običaji" Sivša-Usora iz Bosne i Hercegovine djeluje već 55 godina na očuvanju tradicije, pjesme, kola, šargije i violine. Društvo ima 30 aktivnih članova u folklornoj sekciji i školi sviranja na glazbalima, a svoj rad temelji na izvorima najstarijega kulturnog nasljeđa želeći ga oteti zaboravu.

Gostovali su u Austriji, Švicarskoj i Hrvatskoj te diljem svoje Bosne i Hercegovine. Izveli su pjesmu i kolo usorskoga kraja.
Petar Žarković
Možda ste propustili...

U TOM JE PREDGRAĐU PJEVAČ QUEENA ŽIVIO KAO TINEJDŽER

Londonska ulica nazvana po Freddieju

40. GODINU ZA REDOM U LONDONU DODIJELJENE BRIT AWARDS

Capaldi ima pjesmu godine

POVIJESNA MAMORABILIJA

Wymanovo pojačalo na dražbi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”