Novosti
IZOSTANAK OSUDE LOKALNIH VLASTI

Vojvođanski Hrvati vrlo zabrinuti zbog novosadskog grafita
Objavljeno 5. rujna, 2019.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je u srijedu zabrinutost zbog prjeteće poruke u Novome Sadu, kao i zbog toga što nije bilo osude lokalnih vlasti, ali je pozitivno ocijenio reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.


U novosadskom naselju Detelinara u utorak je ispisan veliki grafit mržnje "Ubij Hrvata da šiptar nema brata", što je čelnik SDSS-a osudio i dao "bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju", a posebno kolegama Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku DSHV-a, i Jasni Vojnić, predsjednici HNV-a.


"Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je sa zabrinutošću primio vijest o najnovijoj prjetećoj poruci mržnje spram Hrvata. Takve poruke, na žalost, nisu samo dio ‘folklora‘ navijačkih skupina ili sadržaja koji su prisutni na društvenim mrežama, već vidljivost dobivaju i u drugim, opasnijim, prostorima javnosti."


Valja istaknuti, dodao je u izjavi Žigmanov, da negativni sadržaji i govor mržnje za posljedicu imaju i to da su Hrvati u Srbiji najomraženiji narod. "DSHV pozdravlja brzu i učinkovitu reakciju novosadskih vlasti na prikrivanju zastrašujuće prjeteće poruke s grafita, no željeli smo i čuti riječi osude ovog sramnog djela predstavnika ne samo lokalnih vlasti, koje su izostale", ističe čelnik DSHV-a. Ova stranka "pozitivno ocjenjuje reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i njegove nedvosmislene osude prjeteće poruke mržnje spram Hrvata u Srbiji."


"Takvo što Hrvate u Srbiji može samo hrabriti da ustraju u svojim zalaganjima za postizanje pune ravnopravnosti u Srbiji, unatoč svim izazovima kojima smo izloženi. Naravno, DSHV i HNV bit će i nadalje konstruktivni politički čimbenik u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima te nastaviti razvijati dobre odnose s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, SDSS-om i Srpskim narodnim vijećem", naveo je Žigmanov u izjavi.


Grafit mržnje u Novome Sadu osudila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i zatražila od mjerodavnih da identificiraju i sankcioniraju odgovorne. Iz LSV-a navode da uklanjanje grafita neće spriječiti one koji šire mržnju da nastave to činiti i ističu da će sankcioniranje biti najbolja prevencija da se takvi incidenti više ne ponavljaju.
"Novi Sad je ponosan na svoju multikulturalnost. Svatko tko pokušava to promijeniti, mora imati ime, prezime i presudu", naveo je LSV u priopćenju za javnost. H
SDSS osudio govor mržnje
Samostalna demokratska srpska stranka, Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina u utorak su najoštrije osudili grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu.

"Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a, i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a", stoji u priopćenju. Ta tijela pozvala su predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se spriječilo ponavljanje i širenje takvih poruka. Smatraju kako "nemila iskustva" Srba iz Hrvatske i njih kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje takvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. "Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju, a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređivanju međusobnih odnosa", zaključuju Milorad Pupovac, Boris Milošević i Srđan Jeremić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADZIRU SE SVI PUTNICI IZ ITALIJE, ŠKOLE POZVANE NA OTKAZIVANJE PUTOVANJA

Koronavirus sve bliže Hrvatskoj: U Osijeku prodano čak 60 tisuća zaštitnih maski

2

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

Traže se svi koji su kontaktirali sa zaraženim, cijene maski lete u nebo

3

MLADIĆ KOJI JE BORAVIO U MILANU POKAZUJE ZNAKOVE BOLESTI

Potvrđen prvi slučaj
koronavirusa u Hrvatskoj