Svijet
ZBOG PROPASTI SPORAZUMA VLADAJUĆIH

Oporba traži i BiH izvanredne izbore
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Čelnici dviju probošnjačkih stranaka Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić pozvali su u srijedu na održavanje izvanrednih izbora u zemlji jer gotovo 11 mjeseci nakon što su izbori održani ne postoje naznake izbora novog Vijeća ministara zbog prijepora koje oko približavanja NATO savezu imaju bošnjačka SDA Bakira Izetbegovića i srpski SNSD Milorada Dodika. Kako je objašnjeno nakon sastanka, dvije stranke približile su stajališta o potrebi održavanja izvanrednih izbora te izmjena Izbornog zakona zemlje samo dan prije nego što istječe rok za uspostavu vlasti.


"Izvanredni izbori bili bi najbolje, a možda i jedino rješenje za trenutačni zastoj u formiranju vlasti u BiH, čije posljedice u posljednjih desetak mjeseci najviše osjete građani", navodi se u priopćenju. Pri tome se ocjenjuje kako bi bilo "bespredmetno održati lokalne izbore sljedeće godine" bez promjene Izbornog zakona jer se u suprotnom ne bi "zajamčilo fer i korektno održavanje." Čelnici nacionalnih stranaka, hrvatskog HDZ-a BiH Dragan Čović, bošnjačkog SDA-a Bakir Izetbegović i srpskog SNSD-a Milorad Dodik potpisali su sporazum o uspostavi vlasti 5. kolovoza te odredili 30-dnevni rok za njegovu provedbu koji istječe 5. rujna.
Bošnjačke stranke uvjetuju uspostavu novog vijeća ministara prihvaćanjem godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se protive srpske stranke. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana