Mozaik
KUD VIROVITICA

Među moravskim Hrvatima na smotri Kiritof u Češkoj
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Nastup u crkvi sv. Kunigunde za vrijeme mise ostavio je sve nazočne bez daha

Njegujući kulturnu baštinu na prostoru Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, Kulturno-umjetničko društvo Virovitica svoju aktivnost razvija kroz međunarodnu suradnju i nastupe.

Osobito je značajna kulturna povezanost Hrvata i Čeha, jer zbog povijesnih okolnosti brojni Česi žive na području Virovitičko-podravske županije, a Hrvata ima u Moravskoj, u Češkoj Republici. U Virovitici djeluje i Češka beseda, od čijeg je osnivanja prošlo točno sto godina i koja je 2002. obnovila svoj rad. Potkraj prošle godine u Virovitici je utemeljena i Češka beseda Virovitičko-podravske županije, a povezanost dvaju naroda i dviju država očituje se i kroz suradnju pobratimljenih gradova Vyškova i Virovitice. Mjesto Jevišovka, na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije, najsjevernija je točka i spomen-mjesto doseljavanja Hrvata u Češku, koji su naseljavali Južnu Moravsku bježeći pred Turcima tijekom 16. i 17. stoljeća, i u tom se mjestu održava Međunarodna smotra Kiritof.

Tradicija prijateljstva
Ove godine, posljednjega dana kolovoza, na toj smotri koju organiziraju Hrvati na području Moravske u Češkoj Republici sudjelovao je i KUD Virovitica, a prisutna je bila i veleposlanica Hrvatske Ljiljana Pancirov. Prema riječima predsjednika KUD-a Virovitica Matije Goslera, njegovanje tradicije prijateljstva pripadnika dvaju naroda očuvano je do danas uspješnom suradnjom Hrvata i Čeha na prostoru Moravske.

– Ovo okupljanje Hrvata u Moravskoj najveći je događaj nacionalne manjine Hrvata u Češkoj Republici i ima iznimnu važnost u očuvanju hrvatske tradicije na prostorima Moravske i Češke.

Voditeljica Smotre Kiritof Lenka Kopriva istaknula je na početku smotre da prvi put na Kiritofu sudjeluje jedno Kulturno-umjetničko društvo iz Hrvatske, KUD Virovitica u zajedništvu s Češkom besedom Virovitica, koja je predstavljala nacionalnu manjinu Čeha na području grada Virovitice.

– U povodu stote obljetnice Udruge Čeha na prostoru grada, Češka beseda Virovitica pozvala je KUD Viroviticu na suradnju u folklornom izričaju Češke nacionalne manjine u Virovitici. Troje članova KUD-a Virovitica odazvalo se pozivu i uspješno su na smotri Kiritof predstavili plesove Češke besede. Projekt povezivanja manjinskih naroda s tradicijom naroda u državama u kojima žive prepoznalo je Ministarstvo kulture, pa je KUD Virovitica, upravo zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva, Županije i Grada, uspješno proveo projekt približavanja moravskih Hrvata s Hrvatima u Hrvatskoj, kao i Čeha s područja grada Virovitice s Česima u Češkoj Republici - ističe predsjednik Gosler.

Nastup u crkvi sv. Kunigunde za vrijeme svete mise ostavio je sve nazočne bez daha. Svečana euharistija, služena na češkom, hrvatskom i njemačkom jeziku, završila je pjesmom na hrvatskom jeziku koju su s članovima KUD-a Virovitica zapjevali svi.

Bez daha
Nakon mimohoda i posjeta spomen-obilježju doseljenju Hrvata na ovaj prostor, podignutom 1934. godine, na smotri Kiritof KUD Virovitica predstavio se plesovima Splita i okolice te plesovima i pjesmama podravskoga kraja, a Češka beseda Virovitica izvela je plesove Češke besede u starogradskim nošnjama. Na Kiritofu nastupili su još Češka beseda iz Zagreba, Češka osnovna škola Josipa Ružičke iz Končanice i češka kulturno-umjetnička društva NS Palava i DH Hana Unicov.

– KUD Virovitica ovim je međunarodnim nastupom ostvario cilj promocije hrvatske kulture izvan Hrvatske te razvijanje osjećaja povezanosti među Hrvatima koji žive na području Češke Republike i na prostoru Virovitičko-podravske županije. Naši napori u promicanju kulturnog identiteta našega grada, županije i Hrvatske nadam se da će biti prepoznati i u razdoblju predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. – rekao nam je predsjednik KUD-a Virovitica Matija Gosler.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO "ŠUMARI"

Pokladni koncert kao melem za dušu i srce

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”