Svijet
IZUM KOJI MOŽE SPASITI ŽIVOTE

Zahvaljujući studentima žrtve je potresa sada lakše naći ispod ruševina
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Uređaj pomaže locirati žrtve nakon prirodne katastrofe, a izumili su ga studenti iz Indonezije

Veličine je kreditne kartice i otprilike toliko tanak, ali ako ste nakon potresa ostali zarobljeni pod ruševinama, mogao bi vam spasiti život. Riječ je o uređaju koji koristi visokofrekventne signale kako bi pomogao u lociranju žrtava nakon prirodne katastrofe, a izumila su ga tri studenta indonezijskog sveučilišta.

Uređaj nazvan "Deoterions" (Detektor međusobno povezanih točaka) reagira na pokrete, čak i tako nezamjetne kao što je lagano disanje, i može ih otkriti na udaljenosti do 10 kilometara. Prijamnik signala može se priključiti na mobilni telefon ili laptop i radi s aplikacijom dostupnom i na Apple i na Android sustavima, rekli su studenti. Satrio Wiradinata Riady Boer (23), jedan od studenata, rekao je da je izum inspiriran potresom jakosti 7,6 stupnjeva koji je pogodio njegov rodni grad Padang na otoku Sumatri prije 10 godina. U tom je potresu izgubio prijatelja i učitelja, a majka mu je bila ozlijeđena.

- Svašta se može dogoditi ako je netko predugo pod ruševinama. Može se dogoditi da je žrtvama nužna amputacija ruke ili noge ili im nestane kisika - rekao je Boer naglasivši da je to utrka s vremenom. Tri studenta sa Sveučilišta Brawijaya dobila su patent za svoj prototip koji stoji sedam dolara, ali su rekli da žele usavršiti uređaj prije nego što razmisle o tome da ga ponude javnosti.

Indonezija je smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu gdje se spajaju tektonske ploče, pa potresi i vulkanske erupcije nisu rijetkost. Potresi na brojnim otocima gotovo su svakodnevni, a najčešći su na Sumatri. Upravo kod obala tog otoka bio je epicentar potresa u prosincu 2004., a koji je rezultirao cunamijem i smrću 240.000 ljudi u desetcima država.

Hina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZETBEGOVIĆ PODRŽAO TURSKU OFENZIVU

Kurdi sklapaju savez s Asadom i Rusima

2

PRISTUPANJE KOSOVA U INTERPOL

Dačićeva "vrlo hitna" direktiva diplomatima

3

REGISTAR

Pola milijuna u Armiji BiH i HVO-u