Osijek
DIO ULICE NA ČEKANJU

Već ove godine krenut će se
s obnovom Istarske ulice?
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Tu je cestu što prije potrebno popraviti, ali i urediti ulicu primjereno gradu u kojemu se nalazi

Stanovnici višekatnica i obiteljskih kuća u Istarskoj ulici na potezu južno od Vukovarske ulice, već desetljećima čekaju obnovu njihove ulice. Stanje kolnika je, žale se stanovnici, pravi užas, rupa do rupe, zastor se raspada na agregat, pa ulica više nalikuje na seosku otresnicu nego na gradsku ulicu.

Godinama se provlači pitanje potpune rekonstrukcije, a neki kažu da ne bi htjeli kazati da ih je gradska uprava zapostavila i da im ne želi popraviti kolnik, nego godinama na njega samo slažu zakrpu na zakrpu.

Iz gradske uprave prijašnjih su godina stizale oprečne glasine, čak je navodno i projekt pripremljen, ali očito novca nije bilo za taj dio Gradske četvrti Tvrđa. Valja napomenuti kako je zadnja građevinska intervencija u Istarskoj ulici, ali na suprotnoj strani nastavka ulice uz Eurodom Osijek, bila još u vrijeme mandata gradonačelnika Krešimira Bubala, a novcem koje je Eurodom, odnosno njegov vlasnik, uplatio kroz komunalni doprinos u naknadu (spominjalo se u kuloarima da je tada u gradsku blagajnu stiglo tridesetak, odnosno gotovo 40 milijuna kuna od te pojedinačno najveće investicije na području Gradske četvrti Tvrđa, a riječ je o stotinjak milijuna eura, od kada se pamte neki davni investicijski i građevinski ciklusi od urbanizacije tog dijela Osijeka).

Riječ je, o iako maloj ulici, o vrlo frekventnoj jednosmjernoj prometnici, a dodatno sve, uz nebrojene rupe, komplicira i to što je uska, a na jednoj strani parkiraju se vozila, zbog čega ponekad ne može ni kamion gradske čistoće proći njome, a da ne gazi travnjak jednom stranom vozila.

U Gradskoj četvrti Tvrđa na naš upit predsjednik Vijeća Zoran Batnožić odmah odgovara: “Sve znam, i ja osobno guram na sve načine da se Istarska popravi”.

Navodno, Grad sada ima novac, samo je problem što nedostaje projektna dokumentacija Vodovoda Osijek za izmjenu podzemnih instalacija.

- Tu je cestu što prije potrebno popraviti, i ne samo to, nego i ulicu urediti primjereno gradu u kojem se nalazi. Budući da sam zaposlen u Vodovodu Osijek potrudio sam se vidjeti i provjeriti te pogurati u vlastitom poduzeću da se to pokrene. Dakle, riječ je o projektu izmjene cjevovoda i kanalizacije, zbog koje su se otvarale goleme rupe kroz cijeli trup ceste prijeteći da u njih i cijeli automobil propadne. To je sanirano, ali da ne bi bez razloga trošili novac, odnosno prvo napravili cestu, pa poslije kopali za instalacije, strpjet ćemo se da se napravi i ovaj projekt, a u Gradu Osijeku, koliko imam informacije, novac za Istarsku postoji. Zato sam se i sam zauzeo da nam taj novac ne propadne zbog nedostatka projekata potrebnih da se posao odradi - kaže Zoran Batnožić.

Dodaje kako, prema njegovom mišljenju, trenutačno nema razloga da se Istarska ne rekonstruira još ove godine.

- Prema mojoj procjeni, mislim da je 80 % u korist toga da se Osijek i naša četvrt već ove godine pohvale s novouređenom ulicom - poručuje predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa Zoran Batnožić. Građani se uzdaju u Batnožićeve riječi, jer bi uređenjem bio riješen i tehnički problem, a ne bi se više niti sramotili izgledom ulice.

Darko Pejić
Navodno, Grad ima novac, samo je problem to što nedostaje projektna dokumentacija Vodovoda
PROBLEM I SEMAFOR
Kroz ovaj projekt rekonstrukcijom bi se riješio novi kolnički zastor, rubnici, način parkiranja te odvodnja oborinskih voda koje sada ostaju nakon kiša, posebice na pješačkom prijelazu uz Vukovarsku. A možda se riješi i trajanje intervala semafora koji je sada prekratak.
Možda ste propustili...

POŠAST ČIŠĆENJA ZGRADA “NA CRNO”

Novac za čistačicu prikupljaju skrivećki, od stana do stana

HVALEVRIJEDAN PROGRAM “OSNAŽENA”

Druženje - najveća pomoć korisnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMA LANJSKOM SCENARIJU

Ožujak na pragu, a još nema uplatnica za “komunalnu”!?

2

GRADSKO VIJEĆE NAKON TRI MJESECA

Ukidanje aktualnog sata spriječila oporba

3

PONTON VRAĆEN, ALI JE BESKORISTAN

Srb: Ne smijemo se koristiti pontonom