Kultura
PRAIZVEDBA: “ŠTAJGA’’

Jasmin Novljaković: Nije mogao biti bolji pisac za ovu temu
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Drago mi je što je Ivana Šojat napisala tekst jer poznajem njezin rad. I vezana je uz Štajgu
VINKOVCI - Gotovo svaka treća obitelj u Vinkovcima na neki je način bila vezana uz željeznicu ili je živjela od nje. Vinkovci su pravi grad željezničara i razvitku grada i njegovu širenju iznimno je pridonijela i željeznica i činjenica da su tijekom godina bili najveće čvorište u bivšoj državi, ali i ovom dijelu Europe.Gradsko kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ željelo je evocirati uspomene na popularnu vinkovačku Štajgu pa je u pripremi istoimena predstava, kojom bi se obilježilo 140 godina vinkovačke željeznice i kolodvora u kontinuitetu. Tekst je napisala Ivana Šojat, koja potpisuje i dramatizaciju.

Predstava donosi povijesni prikaz vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana, vrijeme kada je bila jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe. Autorica se dotiče stanice i zaposlenika u dva svjetska rada i u vrijeme Domovinskog rata, velikih dolazaka u Slavoniju poslije svjetskih ratova do odlazaka iz nje nakon Domovinskog rata. U najboljim je danima Štajga zapošljavala više od 3500 osoba, utjecala je na Vinkovce i njegove stanovnike.

Prema riječima Zdenka Rečića, ravnatelja Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘, ideja za predstavu rodila se u Zenici, gdje je s glumcem Vladimirom Andrićem gledao predstavu Fabrika. Htjeli su napraviti predstavu koja će vratiti građane Vinkovaca u povijest, na popularnu Štajgu.

Ovo nije film, nego predstava, dosta složen projekt. Redateljsku je palicu preuzeo doc. art. Jasmin Novljaković s Akademije za umjetnost i kulturu.

- Ova tema izuzetno je bitna, posebno važna za Vinkovce. Ja sam rodom iz Siska pa me često put vodio kroz Vinkovce. Svima nama izvan Vinkovaca taj je kolodvor bio simbol grada. Drago mi je da je Ivana Šojat napisala tekst jer poznajem njezin rad. Boljeg pisca se nije moglo pronaći za tu temu. Ivana Šojat je također vezana uz željeznicu, njezin je djed popravljao lokomotive na vinkovačkom kolodvoru, tako da je i ona vrlo emotivno vezana uz željeznicu. Roman se bavi razdobljem kroz tri generacije u trajanju od nekih 80 godina: sin, otac i djed rade na željeznici. Kroz te tri priče, odnosno tri generacije željezničara vidimo što se događalo s kolodvorom, kao i njihovima životima, posredno s Vinkovcima. Vrlo je to bogata priča u kojoj se stalno miješaju vremena. Prilično je složena dramatizacija, ali nam roman dopušta širinu. Mnoštvo je likova, pa će neki glumci u predstavi imati po više likova - najavio je Jasmin Novljaković na jučerašnjoj konferenciji za novinare i ujedno prvoj probi.

Nikola Ljuban, član Uprave HŽ Infrastrukture, partnera predstave, rekao je kako je do suradnje s kazalištem došlo prije dvije godine kada je Zdenko Rečić iznio svoju ideju o predstavi o kolodvoru.

- Sjećanje na Štajgu nosi određene emocije. Ja sam imao 12 godina kada je srušena. S oduševljenjem sam prihvatio ideju za predstavu o vinkovačkoj Štajgi. Čovjek dobije spomen-ploču, no kada netko dobije kazališnu predstavu, mislim da je to vrh - napomenuo je Nikola Ljuban.

Mario Kokaj
Kroz tri priče, tri generacije željezničara, pratimo što se događalo s kolodvorom i Vinkovcima
AUTORSKA EKIPA
Tekst i dramatizacija Ivana Šojat, režija Jasmin Novljaković, a u predstavi igraju Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić, partner je HŽ Infrastruktura, praizvedba je 22. studenoga 2019., a premijera 24. siječnja 2020.
Možda ste propustili...

UČENICA OSJEČKE GLAZBENE ŠKOLE

Jani Micevski Grand Prix u Rumunjskoj

DVJEMA ODLIČNIM PREDSTAVAMA NASTAVLJEN 16. VIRKAS

Može li bar jednom pobijediti mali čovjek, makar u kazališnoj predstavi?

"NADOHVAT" ENE KATARINE HALER

Rukopis bez politizacije i patetike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. DUBRAVKA SMAJIĆ UZ DAN MATERINSKOG JEZIKA

U nebrizi o hrvatskom jeziku prešlo se sve granice podnošljivosti

2

MARTINA FILJAK, PROSLAVLJENA HRVATSKA PIJANISTICA

Nadam se ugodnom druženju s osječkom publikom večeras

3

DVJEMA ODLIČNIM PREDSTAVAMA NASTAVLJEN 16. VIRKAS

Može li bar jednom pobijediti mali čovjek, makar u kazališnoj predstavi?