Kultura
4. KONCERT NA LIVADI NA JANKOVCU

Prava glazbena bajka u zagrljaju s prirodom
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Osječka glazbenica Andreja Gribl u goste je dovela polaznike 1. međunarodne glazbene akademije Dorina ljeta iz Našica

Jankovac je ponovno bio mjesto istinske glazbene bajke u jedinstvenom zagrljaju prirode. Osjećaj kakav samo glazba i priroda u duetu mogu stvoriti, opuštanje za oko, uho i dušu. Riječ je o posebnom događaju koji svake godine, ove već četvrti put, osmišljava osječka glazbenica Andreja Gribl - Na livadi na Jankovcu - predstavlja prikaz klasične glazbe uživo na otvorenom. Andreja je ovaj put, a uz organizacijsku pomoć Turističke zajednice općine Čačinci, Parka prirode Papuk, Planinarskog doma Jankovac, u goste dovela polaznike Međunarodne glazbene akademije Dorina ljeta/Dora summer ‘s iz Našica, i to oktet violončela, violiniste i pijaniste.



Posveta pl. Jankoviću

- Glazbena manifestacija Na livadi na Jankovcu održava se od 2015., kada je Osječki gudački kvartet praizveo moju kompoziciju Priča o Jankovcu, posvećenu Josipu I pl. Jankoviću, koji je uvelike zaslužan za današnji izgled Jankovca. Kao glazbenica i ljubiteljica prirode želja mi je bila kroz ovaj projekt napraviti sintezu glazbe i prirode. Koncerte su do sada održali i Hrvatsko pjevačko društvo Lipa iz Osijeka i renomirani svjetski pijanist Konstantin Krasnitsky iz Bjelorusije. Jako mi je drago da se tradicija održavanja koncerata na Jankovcu nastavila ovim koncertom koji su održali polaznici prve Međunarodne glazbene akademije Dorina ljeta, među kojima je svirala i moja učenica klavira Lana Zec, iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, izvevši predivnu Romancu skladatelja Jana Urbana, djeda prof. Biljane Urban, umjetničke voditeljice i osnivačice Dorinih ljeta. Veliki broj slušatelja pokazatelj je interesa za ovakvu vrstu koncerta pod otvorenim nebom, na čistom šumskom zraku. Vjerujem da će ovogodišnji koncert posjetitelji dugo nositi u svojim srcima - rekla je Andreja Gribl.


Dorina ljeta velik je međunarodni festival i velika čast što je dio te odlične priče mogla vidjeti i publika na Jankovcu.


- U devet dana Dorinog ljeta ne će se Dorinu glazbenu opusu približavati samo mladi talenti, polaznici masterclassa, u ozračju raskoši prirode koja okružuje našičke dvorce i jankovačko ladanje, nego će i javnost dobiti šest koncertnih poslastica. Tu predivnu sliku koncerta u punoj prirodi željeli smo odmaštati s najvećim zaljubljenicima u glazbu. Tijekom rujna bit ćemo ponovno u Našicama u dvorcu s još nekoliko koncerata prepunih Dore Pejačević. Divno predavanje prirode nama i nas prirodi! Neizmjerno se već radujemo i našim sljedećim ljetima gdje ćemo Dorin genij susresti sa svijetom najprofinjenije kulture. Krug tih šest koncerata opčinjavajući je, nižući se jedan za drugim čine velemajstorski rondo u kojem priroda i njezina tišina dijalogiziraju s glazbom, međusobno rađaju jedno drugo. Sve je u tajanstvenom odnosu kakav je upravo Dorin romantizam i otkrio - kaže prof. Biljana Urban, voditeljica Dorinih ljeta.
Mladi talenti

Zadovoljstvo ovom odličnom glazbeno-prirodnom bajkom nije krila ni direktorica TZ Ureda Čačinci Ana Marunica.

- Što reći nakon što smo svi ostali bez daha, osim od srca zahvaliti našoj Andreji Gribl koja nam je na Jankovac ponovno dovela vrhunske mlade glazbenike, hvala prof. Biljani Urban i ravnateljici Glazbene škole Kontesa Dora Našice Marini Kopri, i nadasve velika hvala ovim predivnim glazbenicima i velikom broju posjetitelja. Zasigurno ćemo nastaviti s organizacijom ovakvih koncerata - zaključila je Marunica, a u ime Parka prirode Papuk, voditeljica odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost Maja Jurlina poručila je kako je ovaj događaj postao jedan od zaštitnih znakova Jankovca i Parka prirode. Mnogo govori i činjenica kako je nakon zadnjeg nastupa pljesak velikog broja nazočnih trajao gotovo deset minuta, a izvođači su više puta izlazili na bis.


Vladimir Grgurić
Bajka se nastavlja svake godine
Idejna začetnica ove bajke Andreja Gribl najavljuje kako će se koncerti Na livadi na Jankovcu nastaviti svake godine: “U razgovoru s posjetiteljima dobili smo odlične dojmove i naravno da ćemo ustrajati i dalje ovdje u ovu prirodnu oazu dovoditi odlične glazbenike i priređivati zanimljiv program. Moram svakako reći da su glazbenici uživali svirati u prirodi, posebno oni najmlađi koji su prvi put dobili prigodu svirati u ovakvom jedinstvenom prirodnom ambijentu. Ja sam posebno sretna što se ovo događa upravo na Jankovcu.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike