Mozaik
18. STANARSKI SUSRETI U BABINOJ GREDI

Gundinčanke s jelom od bundeve osvojile 1. mjesto
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Stanarice kuvačice natjecale su se u pripremanju starinskih jela

U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine ‘‘Šokadija‘‘, na farmi Zadruge Salić održani su 18. Stanarski susreti, a miris starinske kuhinje koja se nekad jela širio se Babinom Gredom.

Posjetitelje je pozdravio i predsjednik ‘‘Šokadije‘‘ Ilija Babić, ukazavši na značenje manifestacije u očuvanju bogate kulturne baštine i tradicije kojom se Babina Greda ponosi. Zahvalio je brojnim sudionicima i gostima, koji su stigli sa svih strana, a 18. Stanarske susret prigodnim govorom otvorio je Hrvoje Hajduković, saborski zastupnik.

Babogredci su oduvijek bili ponosni na svoje stanove koji su svojom ljepotom kitili njihovo selo i davali mu posebnu čar, živost i bogatstvo. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu su ondje provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva na stan bi dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrli kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Danas je nažalost sve manje stanova i većina ih je napuštena, zapuštena ili srušena. U babogredskoj katastarskoj općini nekada je bilo više od 350 stanova, a danas ih je dvadesetak u funkciji. Stanarskim susretima Babogredci već 18. godinu zaredom obnavljaju zaboravljeni život na stanovima radi očuvanja starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Stanarice kuvačice natjecale su se u pripremanju starinskih jela.

Ovogodišnji 18. Stanarski susreti započeli su slikarskom kolonijom, fišijadom i bogatim programom uz nastup TS-a Endemi. Drugi dan ove lijepe manifestacije imao je natjecateljski dio, gdje su se kuvačice natjecale u pripremi starinskih jela, a stanari i čobani natjecali su se u starinskim disciplinama - rezanju drva, gađanjem bundeva, cijepanju drva i kuglanju. Posebna poslastica bio je gastronomski dvoboj - ‘‘Influenceri (gastroblogeri) vs. snaše‘‘. Osim toga, posebnu lijepu sliku napravili su jahači maratonaci. Cilj je manifestacije očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora.

Ove godine natjecali su se: ‘‘Snašini kućari ‘‘ Gradište, KUD ‘‘Ivan Goran Kovačić‘‘ Beravci, Influenceri (Gastroblogeri), Udruga ‘‘Šokačka grana‘‘ Osijek, KUD ‘‘Eugen Kumičić‘‘ Slavonski Brod, KUD ‘‘Tkanica‘‘ Vinkovci, snaša Kaja i snaša Marica iz Gundinaca te Marta i Jasna Jelas.

Prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, Jozo Gale (predsjednik), Ivan Selan i Ivica Ljubek, obišlo je sve stolove i u dosta strogom ocjenjivanju proglasilo najbolje.

Ove su godine prvo mjesto odnijele vrijedne kuvačice Kata Kadić Marijančeva i Marija Karavidović iz Gundinaca, drugo mjesto osvojili su ‘‘Snašni kućari‘‘ iz Gradišta, a treće mjesto osvojila je Udruga ‘‘Šokačka grana‘‘ Osijek.

- Ja sam ovdje od prvih Stanarski susreta, al sam imala drugu prijateljicu, sad imam ovu mlađu, kako je meni 82 godina, uz nju se osjećam mlađe. Pripremili smo sve od bundeve, odnosno bundevu sa žlicom, pohovana bundevu, štrudlu od bundeve i pečenu papriku punjenu krompirom, šunkom i slaninom. Pobjedu nismo očekivale, a koristimo dosta tu staru kuhinju koja se nekada pripremala, tako da je možda to presudilo, jer mi tako kuhamo kod svoje kuće - rekla je Kata Kadić Marijančeva.

Prolazeći oko stolova zamijetili smo nadaleko poznate tačke, kobasice, kupus, slaninu na neki drugi način pripremljenu, domaće tijesto, paradajz juhu te sve servirano u posuđe. Ono što je privuklo pažnju mnogih bili su dvoje mladih ljudi, gastroblogeri Ena Kolanović Nagy i Vedran Bošković, koji su pripremili modernu hranu, a za predjelo su pripremili gustu juhu od bundeve, za glavno jelo juneći umak sa žgancima, a za desert je bila bazlamača s domaćim pekmezom od kajsije.

Prema riječima Josipa Krnića, načelnika Općine Babina Greda, kako je osnovana Turistička zajednica Općine Babina Greda, očekuje se još veći broj sudionika sljedeće godine.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

40. GODINU ZA REDOM U LONDONU DODIJELJENE BRIT AWARDS

Capaldi ima pjesmu godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”