Mozaik
ŽELE ZAUSTAVITI POŽARE

Domorodci se mole za spas Amazonije
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Bez šume se nećemo moći baviti poljoprivredom, nećemo se moći prehraniti, a bez zemlje nema života, kažu domorodci

Dok tisuće požara haraju najvećom svjetskom prašumom Amazonijom, neka su se domorodačka plemena okrenula molitvi u želji da se zaustavi uništavanje prašume, a njihovo okruženje zaštiti i sačuva za buduće generacije. U selu Feijo, na zapadu Brazila blizu granice s Peruom, starosjedioci iz plemena Shanenawa u nedjelju su izveli ritual kako bi pokušali pronaći mir između čovjeka i prirode. Oslikanih lica, desetci su plesali u krugovima uz molitvu za zaustavljanje požara.

- Želimo mir i ljubav - izjavio je za Reuters vođa plemena Tekaheyne Shanenawa dok je ritualno plesao u krugu, poručivši i da su za zaustavljanje požara koji su napali Amazoniju potrebni "mir, sklad i obrazovanje". Desetci tisuća šumskih požara zabilježeni su u Amazoniji tijekom ovogodišnje sušne sezone, najviše u najmanje posljednjih deset godina, gotovo u isto vrijeme dok je novi desničarski brazilski predsjednik Jair Bolsonaro poručivao da šumu treba iskoristiti, a indijske rezervate znatno smanjiti. "Ako se ovakvi požari nastave, za 50 godina više nećemo imati šumu. I nećemo se osjećati sigurno u onome što imamo, u svojoj kulturi, u svom jeziku, u svojim pjesmama. Bez šume se nećemo moći baviti poljoprivredom, nećemo se moći prehraniti, a bez naše zemlje nećemo moći živjeti", rekao je za Reuters Bainawa Inu Bake Huni Kuin, još jedan od vođa plemena Shanenawa, koje ima oko 720 urođenika.

Većina Amazonije nalazi se u Brazilu, ali znatni dijelovi nalaze se i u Kolumbiji i Peruu. Brazilski predsjednik Bolsonaro priznao je da vlada nema dovoljno resursa za borbu protiv požara.

Hina
Možda ste propustili...

BRITANSKI INDIE FOLK-BAND PREMIJERNO U HRVATSKOJ

Daughter 10. kolovoza u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”