Osijek
KLINIKA ZA INFEKTOLOGIJU

Pacijenti s upalom pluća zauzeli su gotovo 50 % kreveta
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Riječ je o virusnim i atipičnim bakterijskim upalama pluća. Među nekoliko slučajeva je i legionela

Od ukupno 34 kreveta, koliko ih je na Klinici za infektologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra, na oko 40 posto leže bolesnici s virusnom i atipičnom bakterijskom upalom pluća. Štoviše, i u dnevnoj bolnici Klinike oko 50 posto pacijenata ima blaže simptome iste bolesti pa, iako predstojnica prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić kaže kako je riječ o bolesti prisutnoj tijekom cijele godine, lako je zaključiti da, iako nije riječ o epidemiji, upala pluća vrlo je česta.

- Najčešći uzroci su virusi, potom mikoplazme pa i legionele, klamidije i ostale atipične bakterije. Nije riječ o tipičnim bakterijama gdje bolest počinje naglo prvoga dana, nego je riječ o bakterijama gdje se stanje pogorša tek negdje četvrti, odnosno peti dan kad kreće suhi kašalj. Do tada osobe imaju povišenu temperaturu, najčešće 38,8 stupnjeva - pojašnjava dr. Perić, dodajući da se simptomi upale pluća ne mogu uočiti ni putem slušalica, ni pomoću rendgena u prva četiri dana. Bolesnici stoga na Kliniku najčešće dolaze s temperaturom tek peti dan, kad je na plućima moguće rendgenom uočiti blaže promjene, odnosno manji upalni procesi koji zahtijevaju liječenje. Ako je pacijent nepokretan ili slab, bit će hospitaliziran, a u svim drugim slučajevima bolesnici se liječe preko dnevne bolnice.

- Oni pokretni radije dolaze na terapiju dva do tri puta dnevno, nego da ostaju u bolnici. Inače, jedna od atipičnih bakterija je legionela, koju je moguće dobiti ako boravimo pokraj klima-uređaja. Mogu čak reći da je mali broj legionarske bolesti u odnosu na klimatizirane prostore. Inače, prijenos drugih bakterija moguć je kapljičnim putem, a prisutna je i psitakoza, koja se dobiva u kontaktu s papigom, i to češće zimi - pojašnjava dr. Perić.

Nakon što se petog dana od pojave bolesti bolesnici jave u Kliniku, ondje se učini rendgen, i u slučaju težih simptoma pacijent će biti stavljen na vensku terapiju. U ostalim lakšim slučajevima bit će upućen u dnevnu bolnicu i za sad su dobre vijesti da, prema riječima naše sugovornice, nije bilo slučajeva komplikacija. Kako bolest nije sama po sebi uočljiva prvi dan, pacijenti mogu biti zbunjeni kad nakon nekoliko dana shvate da imaju virusnu, odnosno atipičnu bakterijsku upalu pluća, popraćenu temperaturom.

- Ako netko misli da se loše osjeća, treba svakako otići liječniku. Ako ga liječnik obiteljske medicine uputi izvaditi krv i krvna slika je dobra, neće biti nikakvih problema u prvih nekoliko dana. No, ako dođe do kakvog pogoršanja nakon nekoliko sati, savjetujem da se ponovo posjeti liječnik obiteljske medicine. Uvijek imam običaj reći da se treba obratiti liječniku u slučaju pogoršanja općeg stanja, odnosno ako osoba uoči bilo što neobično, a što do sad nije bilo prisutno - naglašava dr. Perić.

Inače, uz oko 40 posto odraslih osoba, pacijenata s upalom pluća, oko 30 posto hospitalizirano je zbog urinarnih infekcija, 20 do 30 posto zbog crijevnih viroza, a oko desetak posto ih je hospitalizirano zbog drugih slučajeva. Kolika je cirkulacija pacijenata na Klinici pokazuje i to što se pacijenti ondje nerijetko otpuštaju i vikendom kako bi se oslobodilo mjesto za nove pacijente.

- Nerijetko se dogodi da ne možemo čekati ponedjeljak jer primamo nove bolesnike tijekom subote i nedjelje - ističe dr. Perić.

Marija Mihelić
Novi izgled dnevne bolnice
Zidovi dnevne bolnice Klinike za infektologiju odnedavno su oličeni, a ondje su i novi podovi te nove stolice. Dr. Perić ističe kako su zahvalni Upravi za opremu koja je sad dodatno pridonijela ljepšem izgledu nedavno obnovljenog prostora.

- Te su stolice vrlo lijepe i udobne za pacijente. Oni sad bivaju u poluležećem položaju, što im osigurava udobnost. Klinika je sad jako lijepo uređena i drago nam je zbog toga - zaključuje dr. Perić.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike