Mozaik
PEKMEZIJADA U DUGOJ MEĐI

Orahovački umirovljenici kuhaju najukusniji pekmez
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Za dobar pekmez važne su kvalitetne domaće šljive i puno ljubavi u pripremi

Promocija zdrave hrane, čuvanje starih običaja, sportsko i prijateljsko druženje hrvatskih branitelja, sve to u jednom donijelo je uistinu prekrasnu manifestaciju. Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa kao organizator svake godine nadmaši samu sebe, a ove je letvicu podignula na još neviđenu razinu. Odlična organizacija, sve je bilo na svom mjestu, svi su iz Duge Međe otišli s osmijehom i to je najveća pobjeda cijele priče. Riječ je dakako o manifestaciji Pekmezijada u Dugoj Međi. Sve je započelo paljenjem lampiona kod križa ispred kapelice u Dugoj Međi za sve poginule hrvatske branitelje, a potom je održano svečano otvorenje kojemu su nazočili župan VPŽ-a Igor Andrović, njegov zamjenik Darko Žužak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednica Općinskog vijeća Marija Dedaj, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ-a Mato Bubaš, predsjednik UDVDR-a VPŽ-a Josip Nemec i mnogi drugi. Načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić zahvalio je organizatoru na ovoj manifestaciji te svim posjetiteljima, a manifestaciju je otvorio župan VPŽ-a Igor Andrović:

- Ovo je jedan pravi primjer kako jedna mala udruga može raditi velike stvari kako za svoje mjesto i općinu tako i cijelu županiju. Ova Pekmezijada je već itekako postala brend naše županije i prepoznatljiva ne samo kod nas već i u široj regiji, a moram posebno reći da u ovom malom mjestu ima i niz drugih događaja koji društveni život ovog kraja čini veselim i dinamičnim – rekao je Andrović. Manifestacija ‘‘Pekmezijada 2019.‘‘ bila je podijeljena u dva segmenta, natjecanje u kuhanju domaćeg pekmeza te sportske igre branitelja posvećene poginulom Zdravku Kevčiću, branitelju s područja općine. U konkurenciji kuhanja pekmeza od domaćih slavonskih šljiva sudjelovalo je šest ekipa od Našica do Slatine. Nakon kuhanja stručno povjerenstvo, koje su činili inženjer prehrambene tehnologije Vladimir Pleša kao predsjednik te stručna učiteljica kuharstva i članica Udruge kuhara grada Orahovice Danira Vinković te profesionalni kuhar i dopredsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Zoran Putniković, odlučilo je kako je najbolji pekmez skuhala udruga umirovljenika i starijih osoba Orahovica, drugo mjesto pripalo je ekipi "Tko te šljivi", a treće OPG-u Krajpl iz Feričanaca:

- Nema velike tajne dobrog pekmeza, važne su kvalitetne domaće šljive i puno ljubavi u pripremi. Mi smo ovdje došli na druženje i eto dali sve od sebe u kuhanju i pokazalo se dobrim. Čestitam organizatoru na sjajnoj priredbi - rekla je predsjednica udruge pobjednika Elza Blagajac.

U sportskim igrama branitelja natjecalo se u četiri discipline - viseća kuglana, bacanje potkove, boćanje i slavonska alka. Nakon zbrajanja svih rezultata po disciplinama, najviše bodova te time i osvajanje velikog prijelaznog pokala pripalo je udruzi hrvatskih branitelja općine Podgorač, druga je bila HVIDR-a Slatina, a treći UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990./1991. Orahovica.

U sklopu manifestacije organizirana je i natjecateljska izložba učenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci u slikanju likovnih radova s temom Domovinski rat, a najbolji su nagrađeni. Tako je prvo mjesto pripalo sedmašici Heleni Premužić, druga je bila osmašica Lea Babić, a treće mjesto pripalo je učenici 5. razreda Lani Kunštek. Sve nagrade uručili su župan Igor Andrović i dožupan Darko Žužak te predsjednik udruge organizatora Ivica Bušljeta. Treba svakako reći da su pokrovitelji manifestacije bili Virovitičko-podravska županija, Općina Zdenci i tvrtka Podravka iz Koprivnice. Natjecanje nije moglo bez slavonske tamburice, plesa i pjesme za koju su se pobrinuli članovi KUD-ova Zdenac iz Zdenaca i Crkvari te tamburaški sastav Kontra iz Feričanaca.  

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

PEARL JAM UOČI OBJAVE NOVOG ALBUMA “GIGATRON”

Izdali novi singl “Superblood Wolfmoon”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”