Magazin
TJEDNI OSVRT

“Milo moje” u sve većoj gabuli
Objavljeno 31. kolovoza, 2019.

Nakon što su prema pisanju Nacionala pomagači predsjedničkog kandidata Miroslava Škore zaprijetili predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja je krenula po svoj drugi mandat, s 200 njezinih privatnih e-mailova bivšem joj savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću, prema pisanju istoga tjednika s Pantovčaka je uzvraćen težak udarac. Time je predsjednica već na samome startu morala ipak u prljavu kampanju, iako joj je želja da ona bude afirmativna.

Naime, u javnost je ponovno procurila opsežna dokumentacija povezana s humanitarnom akcijom Daj pet, u organizaciji Škorine fondacije za pomoć djeci Milo moje, čime se predsjedničina glavnog protukandidata na desnici optužuje za ‘zamračivanje’ humanitarne pomoći. Riječ je o dokumentima koji se odnose na 2009. godinu, kada je Škoro obznanio da jednom akcijom namjerava pomoći uređenju i obnovi Pedijatrije KBC-a Osijek i građane u promotivnim spotovima pozvao da uplate novac, pa sada dobro služe za njegovu kompromitaciju. Podsjetimo, od prikupljenih tri milijuna kuna navodno nedostaje dokumentacija za 800 tisuća kuna utrošenih na edukaciju 40-ak doktora i medicinskih sestara. No, prljavog veša bit će još, pa sad malo ozbiljnosti.

Iako se precizno ne zna tko čini Škorin izborni stožer te tko su mu najbliži savjetnici, zna se da mu je kampanja prilično traljavo koncipirana, a teme koje otvara manje-više banalne. I tu je zapravo prilika za Grabar-Kitarović. Naročito ako se i sama odmakne od trivijalnosti i primjerice iritantnih te jalovih rasprava kao što su one o ustašama i partizanima. Jer iako predsjednik nema široke ovlasti, to nije razlog da predsjednički kandidati ne otvore važne društvene teme. Zna se otprilike što mogu i moraju zahtijevati u kampanji. U tom je smjeru predsjedničin izborni program i koncipiran. Od nacionalnog interesa naravno da su na prvom mjestu veće plaće. Kandidati naprosto moraju tražiti veći i bolji standard i poštivanje radničkih prava. Zatim je tu i porezna politika, ali i gorući problem korupcije. Ukratko, ljudi traže promjene, jer uz niske plaće, napuštaju državu i zbog korupcije s kojom se država zapravo nikada nije uhvatila u koštac. Podosta je još gorućih tema i problema na kojima se mogu skupljati politički bodovi, primjerice nadasve aktualno društveno zlo kao što je nasilje...

Dakle, dolazimo do pitanja kako će se Škoro nositi s tim temama te ih s pozornice miksati tamburicama, narodnjacima i bećarcima, zatim vicevima, doskočicama i pošalicama. I tko će mu u takvoj atmosferi povjerovati? Vjerujemo, bit će jako teško.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike