Tehno
TEST: EPSON ECOTANK L3160

Za školu i posao - pisač kompaktnih dimenzija
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
U velikoj ponudi pisača nekome će zaista biti teško odlučiti se koji je model za njega

Iako smo na sve strane bombardirani o nužnosti digitalizacije obrazovanja, s čime se bezuvjetno slažemo, i dalje su otisnuti mediji glavni nositelji obrazovnog materijala naših škola i fakulteta. Digitalizacija je neminovna i nadamo se da će biti sve prisutnija, možda jednog dana s potpuno digitalnim udžbenicima, međutim, pisač i ispis dokumenata doma još uvijek je nužan. Ispis seminara, završnih, diplomskih i inih radova, i dalje je prijeko potrebno, ali i korisno. Neke materijale jednostavno nam je prirodnije imati otisnute na papir. U tom svjetlu, za uspješno obrazovanje danas je nužno imati pisač.



Sve u jednom

Pronaći danas idealan pisač gotovo je jednako teško kao što smo u našem prethodnom osvrtu spomenuli pronalazak prijenosnika. U ‘‘šumi‘‘ ponude teško je pronaći ‘‘drvo‘‘, odnosno u velikoj ponudi pisača nekome će zaista biti teško odlučiti se koji je model prikladan za njega, odnosno odabrati pisač koji će pratiti potrebe školarca ili studenta te biti kućni pisač. Po nama, idealan model za ovu namjenu može biti Epson EcoTank L3160. Pisač kompaktnih dimenzija i privlačnog dizajna oduševljava već na prvu i zasigurno će se idealno uklopiti u radni prostor. Jedan od bitnih uvjeta koje pisač namijenjen za školarca ili studenta mora ispuniti je višenamjenost. Uz ugrađeni skener, EcoTank L3160 to ispunjava, pa može poslužiti kao pisač, skener, ali i kopirka. Drugi bitan element su moderne tehnologije, a njima je EcoTank L3160 svakako opremljen. Od povezivanja na raspolaganju su nam USB, WiFi i Wi-Fi Direct. Za ispis je zadužena hvaljena Epson Micro Piezo glava pisača s visokom rezolucijom od 5760 x 1440 dpi, a uz nju možete ispisivati i vrhunske fotografije bez rubova. Upravljanje pisača vrši se preko zaslona i tipki osjetljivih na dodir, što olakšava njegovu uporabu i kontrolu, primjerice kada ga koristimo kao kopirku. Ispis dokumenata zadovoljavajuće je brzine s do 33 stranice u minuti crno-bijelo te do 15 stranica u koloru. Standardno, za ispis podržani su listovi do formata A4. U pogledu svojih mogućnosti L3160 definitivno je pisač spreman za sve zadatke. Međutim, ostaje još jedan vrlo bitan segment – trošak ispisa.

Ispisuj koliko te volja

Zamka bagatelnih, izuzetno povoljnih pisača često je kamen spoticanja na kojemu mnogi padnu. Naime, često roditelji pri kupnji pisača vjeruju trgovcu kako je neki jeftini model dovoljno dobar, međutim tek kada krenu s korištenjem otkriju zamku skupih tonera i malog ispisnog kapaciteta. Nije rijetkost da kod nekih modela pisača set ispisnih uložaka prelazi cijenu pisača, a s jednim setom ‘‘patrona‘‘ moguće je ispisati nekoliko desetaka stranica! Tom problemu prije nekoliko godina doskočio je Epson sa sustavom kontinuirane opskrbe boje, odnosno sa sustavom EcoTank. S ovom tehnologijom Epson je donio revoluciju u kućni ispis te iz temelja prodrmao tržište pisača. EcoTank tehnologijom opremljen je i Epson EcoTank L3160. U suštini ovaj pisač ne koristi ispisne uloške nego se boja izravno ulijeva u pisač, odnosno njegove spremnike s prednje strane, integrirane u sam pisač. Ulijevanje boje odvija se brzo i bez prosipanja boje, a nakon punjena boje spremni ste za ispis. I to puno ispisa! Naime, jedno punjenje bojom dostatno je za ispis 8100 stranica u crno-bijelom ispisu, odnosno 6500 stranica ispisa u boji. Ovolika količina ispisanih stranica za mnoge je gotovo nedostižna, pa na dopunjavanje boje možete zaboraviti gotovo i godinama od kupnje pisača. Međutim, čak i ako ispisujete ovoliko puno, nova pojedinačna bočica boje je oko 50 kuna (pisač koristi crnu, crvenu, plavu i žutu boju). Stoga, uz Epson EcoTank L3160 možete ispisivati bez razmišljanja o troškovima. Cijena pisača je oko 1500 kuna, što je s obzirom na cijenu ispisa i mogućnosti koje pisač nudi povoljna kupnja.
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike