Zdravlje
BATAT ZDRAVA HRANA

Namirnica za dugovječnost i psihofizičko zdravlje
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Uvršten je u deset povrtnica, čija redovna konzumacija znatno pridonosi zdravlju

Batat je korjenasto povrće koje se kod nas zbog velike količine škroba često pogrešno uspoređuje s krumpirom.

Potječe iz Južne Amerike, a u Hrvatskoj se počeo proizvoditi prije 15 godina. Iznimno je dobro prihvaćena povrtnica s mogućnošću vrlo široke primjene u prehrani, od juha, tjestenina, kruha i priloga mesnim jelima, čak i salata, do raznih slastica. Batata ima više vrsta, a najčešće se koristi narančasti batat slatkastog okusa. Manje je sladak, ali nutritivno jednako vrijedan, batat ljubičaste kore i bijelog mesa. Riječ je o namirnici bogatoj mineralima i vitaminima, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima, pogodan je za prehranu dijabetičara, a njegovi sastojci štite organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Istraživanja su pokazala da batat pomaže jačaju imuniteta, štiti oči i zdravlje kože, a sadrži i mangan potreban za zdrave kosti.

Prvu znatniju proizvodnju i primjenu batata u prehrani pokrenula je prije 15 godina Ksenija Plantak na agroturističkom imanju Pustara Višnjica nedaleko od Slatine, koje je tada bilo i najveći proizvođač batata u Hrvatskoj. Promjenom vlasničke strukture, međutim, proizvodnja batata nije više primarna u Višnjici, ali i dalje je jedna od djelatnosti grupacije. Budući da tvrtka povećava smještajne kapacitete radi daljnjeg razvoja turizma, batat ostaje jedna od ključnih namirnica zastupljenih na jelovniku restorana u Višnjici.

Kad je riječ o nutricionističkim vrijednostima toga prehrambenog artikla, Ksenija Plantak ističe da je batat uvršten u deset povrtnica, čija redovna konzumacija znatno pridonosi očuvanju ljudskog organizma i dugovječnosti. Naime, američka Agencija za hranu i lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija provele su višegodišnja ispitivanja mjesta u svijetu gdje je veliki broj ljudi doživio sto godina s izuzetnom fizičkom i psihičkom očuvanošću ljudskog organizma, a projekt se i zove ‘‘Doživjeti stotu‘‘. Među ostalima tu je i Okinawa, japanski otok s velikim brojem stogodišnjaka u odličnoj psihofizičkoj formi. Ispitivanje je dovelo do zaključka da je upravo redovna upotreba batata s njegovim nutricionističkim vrijednostima pridonijela dugovječnosti u izdignutom unutrašnjem dijelu otoka. U nekim drugim mikroregijama očuvanju ljudskog zdravlja pridonijela je neka druga vrsta hrane, pa je tako i dobiven taj popis deset povrtnica. Batat je uvršten među top pet, a za djecu među top tri.

Donosimo nekoliko recepata jela iz Višnjice, za čije se pripravljanje koristi pire od batata, koji se dobije pečenjem batata u kori gotovo sat vremena na 170 stupnjeva. Kad se ohladi, batat se oguli i pasira.

Petar Žarković
Pire od batata
Pripremite:

1 kg        krumpira

0,5 kg        batata s narančastim mesom

100 g        maslaca

2 dl        mlijeka

sol        prema želji

Postupak:

Skuhati krumpir i batat (posebno) u dosta vode. Sjediniti ih, začiniti prema ukusu, umiješati omekšali maslac te mlako mlijeko. Sve dobro izraditi mikserom na većoj brzini.
Zlevanka
Pripremite:

0,5 kg pirea od batata s narančastim mesom

3 dl kukuruznog brašna

2 dl mekog brašna

2 dl mlijeka

1 dl ulja

1 dl šećera

cijelo jaje

vanilin-šećer

prašak za pecivo

Postupak:

Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte dok ne omekšaju, procijedite ih i izradite pjenjačom u pire. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmiješajte. Lim 30 x 20 cm obložite masnim papirom za pečenje, izlijte smjesu i poravnajte ju nožem ili ju samo malo protresite da se poravna.

U smjesu možete dodati grožđice, pekmez po želji, svježe ili konzervirane višnje, šljive, trešnje, Kombinacija kukuruznog brašna i marelica je, na primjer, savršena.

Zlevanku stavite peći u pećnicu na 40 minuta.

Pečenu zlevanku prema želji možete posipati šećerom u prahu, ali dovoljno je slatka i bez toga.
ŠTRUDLA S BATATOM I JABUKAMA
Pripremite:

500 g kora od vučenog tijesta

1 kg jabuka

0,5 kg batata

cimet prema ukusu

šećer prema ukusu

20 g vanilin-šećera

1 dl ulja

1 dl gazirane mineralne vode

50 g maslaca

šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Batat i jabuke naribajte na ribežu. Začinite šećerom, vanilin-šećerom i cimetom. Kore za štrudlu poškropite uljem i gaziranom vodom te punite pripremljenim nadjevom od jabuka i batata. Savijte štrudlu, posložite na namazani lim, premažite kistom rastopljenim maslacem te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva. Ispečenu štrudlu režite na željene komade te posipajte šećerom u prahu.
Krem juha od batata
Pripremite (za 6 osoba):

1,8 l vode

400 g pirea od batata

3 povrtne kocke

100 g svježeg batata

50 g maslaaca

mljeveni bijeli papar

sol, papar

Postupak:

Pire od batata dobijete tako da 400 grama batata pečete u kori sat vremena na 170 Celzijevih stupnjeva. Ostavite ga da se ohladi pa ga potom pasirajte.

U vodi zakuhajte pire od batata i povrtne kocke. Začinite mljevenim bijelim paprom. Svježi batat isjeckajte na manje kocke, sotirajte na maslacu i začiniti prema želji. Prije kraja kuhanja dodajte kockice batata u juhu.

Savjet više: Umjesto kockica batata možete priložiti i kockice tostiranoga kruha ili juhu garnirati prema vlastitome ukusu.
FINO PECIVO OD BATATA
Pripremite:

1 kg mekog brašna

300 g pirea od batata

kvasac

0,25 l mlake vode

0,25 l mlakog mlijeka

žlica šećera

sol

sezam, kim

lanene sjemenke (prema želji)

žumanjak

Postupak:

Vodu i mlijeko izmiješajte pa dodajte kvasac i šećer. Prosijajte brašno, dodajte pire od batata i sol, a zatim mješavinu vode, mlijeka i kvasca. Umijesite meko tijesto i pustiti da miruje. Nakon sat vremena premijesite i oblikujte pecivo. Složite na namazani pleh, premažite žumanjkom, posolite, pa prema želji posipajte sezamom, kimom ili ružmarinom. Pecite 35 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva.
Možda ste propustili...

UČINITE MALI PREDAH OD TEŠKIH JELA I ZAČAS PRIPREMITE ZDRAV, JEFTIN I HRANJIV OBROK

Vrijeme je da zavolite salate - zdrave, zasitne, ukusne, a vrlo jednostavno ih pripravljamo

PLIVANJE UMARA, ALI I OPUŠTA TIJELO

Svatko nakon plivanja dobro spava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Prirodni čistači organizma

2

UČINITE MALI PREDAH OD TEŠKIH JELA I ZAČAS PRIPREMITE ZDRAV, JEFTIN I HRANJIV OBROK

Vrijeme je da zavolite salate - zdrave, zasitne, ukusne, a vrlo jednostavno ih pripravljamo

3

STUDIJA DOBROBITI KRETANJA

Čak je i malo vježbanja povezano s dužim životom