Novosti
VEĆE PLAĆE I STATUS SLUŽBENE OSOBE

Bez dogovora autobusi ne voze prvi dan škole
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Sindikat prometa i veza te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika nakon 10-minutnog štrajka upozorenja i polusatne vožnje Zagrebom poručili su s konferencije za novinare ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da time upozoravaju Vladu na loš položaj vozača u javnom linijskom prijevozu. Kolona od tridesetak buseva kretala se od zagrebačkog Velesajma, preko rotora, do Ministarstva u "Kockici" na Prisavlju, a štrajk upozorenja odvijao se i u nekim drugim gradovima.


- Bili smo prisiljeni poslati dopise te sjesti za stol s Ministarstvom, no nitko se do sada nije odazvao i morali smo ovako reagirati. Naši zahtjevi su povećanje plaća, odnosno izrada granskog kolektivnog ugovora, i osiguravanje vozačima statusa službene osobe, čime bismo ih donekle zaštitili - kaže predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, dodajući da im se ministar Oleg Butković javio u četvrtak i pozvao ih na razgovor idućeg utorka. "Ako ne bude dogovora, idemo u opći štrajk 9. rujna, na prvi dan škole, svi prijevoznici i javni gradski prijevoz, uz autobuse i tramvaje", poručio je Lisičak.


Dodao je kako se gradski prijevoznici nisu priključili prosvjedu, jer nisu htjeli napraviti potpuni prometni kolaps, nego samo upozoriti nadležne na mogući veći štrajk. "Dobili smo informaciju da je gotovo 80 posto djelatnika javnog linijskog prijevoza podržalo štrajk i sudjelovalo u 10-minutnoj obustavi prijevoza", rekao je Lisičak, dodajući da Vlada mora biti razumna i pristati na dogovor. "Bila bi njihova blamaža ako ovo neće moći riješiti. Vozači nisu građani drugog reda", zaključio je.


Predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić zahvalio je građanima u prometu koji su poštivali prosvjed, dodajući kako vozači podržavaju liječnike i zaposlene u obrazovanju u njihovim zahtjevima za povećanjem plaća. "Dok ne dobijemo konkretne podatke, sigurno nećemo odustati od najavljenog štrajka 9. rujna, jer vozači su mnogo batina dobili s mnogo većim posljedicama, pa nema razloga da ne dobiju status službene osobe", kazao je Jelić. Dodao je kako će u većem štrajku "stati cijela Hrvatska", ako Vlada poruku ne shvati ozbiljno.


- Želimo da vozači ostanu u Hrvatskoj, 2400 ih je otišlo raditi izvan Hrvatske tijekom nekoliko godina, mi nemamo prava više šutjeti - zaključio je.
Predsjednik Hrvatske udruge autobusnih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović poručio je da su došli podržati vozače, no rješenje svega je suradnja s Vladom. Ustvrdio je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja nema ugovor o javnim uslugama. "To je diskriminirajuće za naše prijevoznike, bez takvog ugovora više ne možemo funkcionirati, jer su vezani uz javna financiranja. Gotovo 95 posto linija je nerentabilno, mali broj prijevoznika još može opstati, ali realno idemo prema kraju", upozorio je Meštrović. Prosvjed je podržao i Sindikat hrvatskog vozača.I.Bošnjak/H
Vozači autobusa izrazili nezadovoljstvo 10-minutnim štrajkom upozorenja i polusatnom vožnjom Zagrebom
Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece

Najčitanije iz rubrike