Osijek
SEZONSKE BOLESTI

Alergije u punom jeku. Kod
liječnika su sve generacije
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.

Alergija na ambroziju u punome je jeku, što dobro znaju Osječani i Slavonci svih generacija. Brojni osjete simptome već pri ustajanju iz kreveta zbog alergena ovoga korova koji im otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Poznato je to i liječnicima obiteljske medicine koji na svakodnevnoj bazi primaju pacijente s tim problemima. U ordinacije se javljaju pacijenti svih dobnih skupina, podjednako žene i muškarci, kojima pelud ovoga omraženog korova izaziva brojne zdravstvene poteškoće, katkad nimalo bezazlene.


- Rijetko nam dolaze novootkriveni pacijenti. Uglavnom je riječ o pacijentima koji već godinama muku muče s alergijama i već znaju da nam se trebaju obratiti kad im je potreban neki lijek. Ima i onih kojima ni jedan lijek ne pomaže, no šaljemo ih u Klinički bolnički centar Osijek tek onda kad ih ne možemo sami zbrinuti - kaže dr. med. Nataša Stanišić, voditeljica obiteljske medicine i zamjenica ravnatelja u Domu zdravlja Osijek.


U KBC-u Osijek pacijenti se naručuju na Zavod za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju, gdje od voditeljice, doc. dr. sc. Višnje Prus, doznajemo kako je riječ uglavnom o slučajevima pogoršanja bolesti, odnosno onima koji ondje stižu i preko Objedinjenog bolničkog hitnog prijema. Kaže kako ove sezone nema težih kliničkih slika. Osim s ambrozijom, ističe nadalje, pacijenti se često javljaju zbog uboda raznih insekata.


- Katkad smo prisiljeni dati im kortikosteroide, odnosno "ugasiti" požar kod osoba koje od prije imaju tegobe s alergijama, no ne popuštaju ih. U tom su slučaju jedino rješenje kratkotrajni jači lijekovi. Inače, ne mogu reći da imamo novih pacijenata, jer njih očekujemo tek u listopadu i studenome, kad prođe sezona cvjetanja. Tada oni odlaze na obradu, odnosno testiranja - pojašnjava dr. Prus. Dodaje kako joj je poznato da ima građana koji imaju problema zbog podužeg toplog vremena, što može izazvati promjenu krvnog tlaka, donijeti probleme astmatičarima i prouzročiti teže disanje. Ima ljudi, kaže, koji promjene vremena osjete još kad se događaju na prostoru Alpa i na meteorološke neprilike reagiraju burnije pa završe na Zavodu.
- Doista nemamo problema toliko s alergičarima koliko s raznim ubodima osa, pčela, stršljena, pa i papatača. To je razumljivo, jer su dani topli i ljudi nose lakšu odjeću - dodaje dr. Prus naglašavajući kako i u njezinu zavodu postoji lista čekanja, to više što primaju pacijente i iz drugih slavonskih županija. M. Mihelić
Korisni savjeti
Potrebno je pozorno pratiti razvoj situacije s peludom i prema tome planirati dnevne aktivnosti te se dugoročno pripremati preventivnim korištenjem lijekova. Ostanite u kući kad je dan vruć, suh i vjetrovit, a vanjske aktivnosti ostavite za vrijeme nakon kiše kad je zrak najčistiji. U vrijeme peludne sezone valja nositi lijekove uza sebe kako bi pomogli u slučaju iznenadne alergijske reakcije. Noću valja spavati uz zatvoreni prozor, voditi računa o čistoj posteljini, uklanjanju tepiha i sl. Po dolasku kući obvezno je tuširanje, čak i pranje kose. Inače, tijekom peludne sezone najbolje je šetati se u ranim jutarnjim satima.

Savjeti nakon uboda insekta: žalac odmah treba izvaditi pincetom ili noktima i na mjesto uboda staviti hladan oblog. U slučaju potrebe valja primijeniti hitnu terapiju. Da do uboda ne dođe, treba izbjegavati mahanje rukama, jake mirise, odlaske u voćnjak ili cvjetnjak. Ne preporučuje se hodati po travi bez obuće, nositi lepršavu odjeću i treba voditi računa o tome da miris znoja privlači insekte.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike