Osijek
BUNA ZBOG NOVE SIGNALIZACIJE

Ukinuto je lijevo skretanje pokraj Vukovarske 124
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
U GČ-u Tvrđa ne podržavaju odluku o ukidanju lijevog skretanja u naselje s čak 200 stanova

Prije nekog vremena stanari spleta stambenih zgrada kojima je jedini cestovni prilaz prema domovima iz Vukovarske ulice (iz smjera Donjeg grada) uz kućni broj 124 ostali su iznenađeni činjenicom da im je na toj lokaciji sada zabranjeno lijevo skretanje, koje je godinama horizontalna signalizacija dopuštala preko u ostatku ulice čvrsto iscrtane dvostruke pune linije.

"Postavljanjem nove horizontalne prometne signalizacije sprječava se ulazak u naselje vozila iz smjera Donji grad - centar grada i vozila moraju izvesti previše velik i kompliciran zaobilazak od 1,45 kilometara. Ako se željelo spriječiti često polukružno okretanje na ulazu u naselje Vukovarska 124, trebalo je jednostavno postaviti znak zabrane polukružnog okretanja, a ne prisiljavati stanare na nepotrebno kruženje uskim i vrlo prometnim ulicama. Napominjem da uzrok čestim prometnim nezgodama nije ulaz u naselje, nego željeznička rampa koja često prekida vrlo intenzivan promet na Vukovarskoj cesti", upozorava na problem prof. dr. sc. Vladimir Vukadinović te skreće pozornost na Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama koji kaže da "dvostruka kombinirana crta služi za razdvajanje prometnih traka na mjestima na kojima su uvjeti preglednosti takvi da dopuštaju pretjecanje samo u jednom smjeru kretanja" dok, upozorava, na Vukovarskoj cesti ispred broja 124 - gdje je jedini ulaz u veliko naselje s 200 stanova - to nije slučaj jer je vidljivost izvrsna s obiju strana.

Vukadinović također upozorava kako je o problemu koji je nova prometna signalizacija stvorila stanovnicima Vukovarske pokušao informirati Grad Osijek i dobiti odgovore. No bez uspjeha.

Tko je i zašto zabranio lijevo skretanje na Vukovarskoj 124 od početka tjedna nemoguće je doznati. Prema ovlastima, to je mogao učiniti Grad Osijek, ali iz njegova Odsjeka za promet na upit o ovoj temi ni mi nismo dobili odgovor. U Gradskoj četvrti Tvrđa, pod čijom je nadležnosti ovaj dio Vukovarske ulice, upitom o slučaju ostali su nemalo iznenađeni.

"Nitko nas nije informirao da je horizontalna signalizacija u Vukovarskoj promijenjena. To svakako nije nešto što četvrt podržava. To je jedini ulaz za automobile prema zgradama u kojima živi puno ljudi!" bila je reakcija predsjednika Vijeća GČ Tvrđa Zorana Batnožića.

Valja napomenuti kako je o ovoj situaciji upitana i PU osječko-baranjska. Nažalost, ni s njezine adrese povratno u našu redakciju nije stiglo ni slovo.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike