Regija
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Odana počast stradalima
na Kumanovoj ciglani
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
VINKOVCI

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza svake godine, predstavnici Grada Vinkovaca i Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci odali su počast žrtvama ubijenima 1945. na Kumanovoj ciglani u Vinkovcima. Spomenik na području nekadašnje Kumanove ciglane podignut je u spomen na pogubljene na tom lokalitetu u travnju 1945. nakon ulaska partizana u Vinkovce.

- Okupili smo se na Kumanovoj ciglani kako bismo iskazali počast svim nevinim žrtvama. Na žalost, svi ratovi i režimi na ovim prostorima stvarali su žrtve, a to je nešto što ne smijemo dopustiti. Izuzetno je stoga važno prisjetiti se svega i upozoriti na strahote koje su se događale i na našem području. Ako želimo gledati u budućnost, moramo na sve načine preventivno djelovati kako se takvo što ne bi ponovilo - istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Prema riječima Zlatka Virca, predsjednika Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol, društva koje vodi aktivnosti vezane uz spomenik i rasvjetljavanje tog zločina totalitarnog komunističkog režima, spomenik svjedoči o teškoj činjenici, a to je da je nakon "oslobođenja" Vinkovaca došlo do uhićenja i likvidiranja većeg broja ljudi za koje ne postoje dokumenti o bilo kakvom suđenju i presudi.

Točan broj žrtava nije utvrđen i podatci se još prikupljaju, a uz civile na Kumanovoj ciglani pogubljeni su i ranjeni vojnici dovezeni iz vinkovačke bolnice. M.K.
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike